Για τα Σαββατοκύριακα εκείνα που θέλετε να ανακαλύψετε ένα χωριό εκτός του κοσμικού τουριστικού χάρτη με τη φύση αλλά και τη θάλασσα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ο Λαύκος συνδυάζει αυθεντικότητα και Μαΐου διάθεση στις σωστές δόσεις.


Κοινό μυστικό καλλιτεχνών και διανοούμενων που το τιμούν σταθερά με την παρουσία τους, προπύργιο της δημιουργικότητας νέων ανθρώπων που δημιουργούν εδώ σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας στην υπηρεσία της ήπιας ανάπτυξης, αλλά και τόπος όπου η καθημερινότητα του χωριού συνεχίζει να ακολουθεί τους ρυθμούς της χωρίς τις επιταγές του μαζικού τουρισμού, ο Λαύκος έχει όλα τα φόντα να κλέψει την καρδιά του σύγχρονου ενημερωμένου ταξιδιώτη.

Tι ιδιαίτερο έχει αυτό το χωριό κι έχει φέρει κοντά του τα τελευταία χρόνια παρέες καλλιτεχνών και δημοσιογράφων οι οποίοι έχουν αγοράσει και ανακαινίσει πολλά­ από τα πετρόχτιστα σπίτια του; Ο Λαύκος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νοτίου Πηλίου και αγναντεύει­ τον Παγασητικό από ψηλά. Αυτή την εποχή ανθισμένες αυλές και παμπάλαια καλντερίμια σε προκαλούν να τα ανακαλύψεις, ενώ το φρέσκο αεράκι, το άφθονο πράσινο και η θέα στη θάλασσα δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό.

Πιείτε καφέ κάτω από τη σκιά των πλατάνων στην πλατεία και μπείτε στο παλιό καφενείο-αξιοθέατο που κάποια εποχή λειτούργησε ως πανδοχείο –λέγεται ότι σε κάποιο από τα δωμάτιά του έμεινε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε το χειροποίητο Μουσείο Ραδιοφώνου «Αντώνης Ταβάνης» που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο γλύπτη, ο οποίος λάτρεψε τον Λαύκο κι έζησε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά και στο Φάμπειο Μουσείο προς τιμήν του Θ. Φάμπα. Στεγάζεται στο παλιό σχολείο του χωριού και φιλοξενεί μόνιμη έκθεση ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

Στον Λαύκο θα βρείτε εξαιρετικά­ περιποιημένους ξενώνες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσφέρουν εξαιρετική θέα και προσφέρονται ως βάση για φυσιολατρικές εξορμήσεις.

Ο Σύλλογος Φίλοι των Καλντεριμιών έχει φροντίσει για τη χάραξη και τη συντήρηση ενός υποδειγματικού δικτύου μονοπατιών μέσα στο βουνό και προς τους κοντινούς οικισμούς. Το μονοπάτι που ξεκινά από τον Λαύκο και καταλήγει στη Μηλίνα θα σας αποκαλύψει μια φύση που οργιάζει, με τα πλατάνια και τα πεύκα να δίνουν τη θέση τους, πλησιάζοντας στο χωριό, στα λιόδεντρα και τα οπωροφόρα, ενώ θα εντοπίσετε και άφθονα σημεία θέας στο ομορφότερο κομμάτι του Παγασητικού με τα μικρά νησάκια.

Ο Λαύκος βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που επιτρέπει βόλτες και προς το Αιγαίο και προς τον Παγασητικός σε σύντομο χρόνο, οι οποίες μπορούν καιρού επιτρέποντος να συνδυαστούν και με το πρώτο μπάνιο της σεζόν. Προς την πλευρά του Αιγαίου, σε απόσταση 8,5 χιλιομέτρων, θα βρείτε την παραλία Μικρό πολύ κοντά στον οικισμό Πλατανιάς με λίγες ταβέρνες και καφέ. Ακόμη μερικές ωραίες παραλίες είναι το Καστρί, ο Μορτιάς και τα Ποτιστικά, από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής. Στην πλευρά του Παγασητικού μια επιλογή είναι πάντα η παραθαλάσσια Μηλίνα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παραθεριστικά κέντρα των Βολιωτών. Πιο ήσυχο το Χόρτο, χωμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, έχει συμπαθητική παραλία.

Αξίζει οπωσδήποτε να αφιερώσετε μία μέρα για να επισκεφθείτε το Τρίκερι, το χωριό που βρίσκεται στη μύτη της “χερσονήσου” και διαφέρει από τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου χάρη στον νησιώτικο χαρακτήρα του. ανηφορίστε στα λευκοβαμμένα καλντερίμια του για να φτάσετε μέχρι την άκρη του χωριού, όπου η θέα είναι υπέροχη, καθώς στο ίδιο πλάνο βλέπετε το στόμιο του Παγασητικού, την απέναντι ηπειρωτική ακτή και τη βόρεια κορυφή της Εύβοιας. Η διαδρομή ως εδώ είναι πολύ όμορφη, γεμάτη όρμους και κολπίσκους. Το Τρίκερι χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, σε βράχο 300 μ. πάνω από τη θάλασσα, για να προστατευτεί από τους πειρατές ο πληθυσμός του νησιού Παλιό Τρίκερι. Η εκδρομή σας θα καταλήξει φυσικά στην Αγία Κυριακή, με τις μικρές ψαροταβέρνες κατά μήκος της προκυμαίας. Το γειτονικό ψαροχώρι Κόττες μαγεύει με την απλότητά του.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τον Αλογόπυργο μπορείτε να πάρετε θαλάσσιο ταξί για να επισκεφθείτε το Παλιό Τρίκερι ή το Νησί της Παναγίας, με τις ψαροταβέρνες και τη μονή της Ευαγγελίστριας.