Το κουδούνι των σχολείων χτύπησε και πάλι σήμερα το πρωί, μοιράζοντας ζωντάνια και αισιοδοξία στις σχολικές αίθουσες. Οι πόρτες και των σχολικών μονάδων άνοιξαν και υποδέχτηκαν τα παιδιά που επέστρεψαν στον αγαπημένο τους χώρο γεμάτα χαρά.

Άλλος ένας σημαντικός λόγος, για να είμαστε πιο προσεκτικοί στον δρόμο, αφού τα παιδιά θεωρούνται η πιο ευάλωτη κατηγορία πεζών. Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε, για να φροντίσουμε για την ασφάλεια των μικρών μας φίλων;

Οδηγούμε πιο προσεκτικά κοντά σε σχολεία

Όταν κυκλοφορούμε με το όχημά μας κοντά σε σχολεία είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ελαττώνουμε ταχύτητα, γιατί τόσο τα μικρότερα, όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολλές φορές απρόβλεπτα και μπορεί να πεταχτούν στον δρόμο. Και φυσικά τους δίνουμε προτεραιότητα.

Δίνουμε το καλό παράδειγμα

Δυστυχώς τα προβλήματα στους δρόμους είναι πολλά και λίγο πολύ όλοι μας τα γνωρίζουμε. Από την πλευρά μας όμως μπορούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, για να βελτιώσουμε τις οδηγικές μας συνήθειες για χάρη των μικρών μας φίλων. Όταν οδηγούμε, αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις, το κινητό μας τηλέφωνο και φοράμε πάντα ζώνη. Ο «σκληρός δίσκος» των παιδιών μας καταγράφει τα πάντα και όπως είναι άλλωστε γνωστό τα παιδιά μάς μιμούνται.

Όταν πάλι κυκλοφορούμε ως πεζοί διασχίζουμε προσεκτικά τον δρόμο, χωρίς να βιαζόμαστε ούτε όμως να καθυστερούμε και αποφεύγουμε να περνάμε ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Ας είμαστε λοιπόν εμείς τα καλύτερα πρότυπα.

Κυκλοφοριακή Αγωγή, ένα sos μάθημα

κυκλοφοριακή αγωγή

Η κυκλοφοριακή αγωγή, όπως επίσημα έχει ανακοινωθεί, θα περιλαμβάνεται από τον Σεπτέμβρη στα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων. Επίσης αποφασίστηκε να αξιοποιούνται τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε όλη τη χώρα προκειμένου οι μαθητές να αποκτούν πέρα από τη θεωρητική και πρακτική εμπειρία. Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στον δρόμο.

Η διαπαιδαγώγηση βέβαια μπορεί να ξεκινάει από την νηπιακή ηλικία με τη μορφή παιχνιδιού και από το σπίτι. Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια οδικής κυκλοφορίας που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι γονείς στο σπίτι, για να μάθουν τα παιδιά με τον πιο ευχάριστο τρόπο πώς να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

Υπόθεση παιδικό κάθισμα

κυκλοφοριακή αγωγή

Όταν μετακινούμαστε με το αυτοκίνητο παρέα με τα παιδιά μας χρησιμοποιούμε το παιδικό κάθισμα, μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι ζώνες ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν ανθρώπους με ύψος άνω του 1,5 μέτρου και άνω των 36 κιλών. Επίσης είναι πολύ σημαντικό για τους «λιλιπούτειους» φίλους μας να κλειδώνουμε τις ασφάλειες, έτσι ώστε να μην μπορεί να ανοίξει το αυτοκίνητο από τη μέσα πλευρά.

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών είναι ζήτημα που μας αφορά! Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και ας βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα παιδιά, γιατί η μεγαλύτερη οδική ασφάλεια είναι κέρδος για όλους μας.😊

Και για ό,τι χρειαστούμε στον δρόμο έχουμε στο κινητό μας το app Οδικής Βοήθειας Drive On της Interamerican, που εντοπίζει την τοποθεσία μας κι η Οδική Βοήθεια έρχεται άμεσα κοντά μας, χωρίς να χρειαστεί να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά.