Όλοι γνωρίζουμε πως χρειάζεται πολύ μεγάλη υπομονή, προκειμένου να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας, σε πολλά σημεία της Αθήνας. Όμως εάν οδηγούμε μηχανή, τα “χέρια μας λύνονται”.

Διότι δε χρειάζεται να κάνουμε ατελείωτους “κύκλους”, μέχρι να βρούμε να παρκάρουμε. Εάν μάλιστα κάνουμε ένα ταξίδι με μηχανή, θα ζήσουμε μία συναρπαστική οδική εμπειρία.

Μία εμπειρία, που θα κοστίσει πολύ λιγότερο, σε αντίθεση με ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο. Διότι στη μηχανή χρειαζόμαστε λιγότερα χρήματα για ναύλα, διόδια και καύσιμα. Μπορούμε πολύ απλά να “φουλάρουμε”, χωρίς άγχος!

Η οδήγηση μηχανής παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα δεδομένου ότι ο οδηγός είναι εκτεθειμένος στο κρύο και στη βροχή ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος σε ένα μοτοσικλετιστή είναι μεγαλύτερος, σε σχέση με τον οδηγό ενός αυτοκινήτου.

Πολλαπλά οφέλη από τη χρήση κράνους

Ένα αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας διαθέτει πολλά συστήματα ενεργητικής και παθητικής προστασίας για τον οδηγό, όπως ζώνες ασφαλείας, αερόσακοι, ηχητικές προειδοποιήσεις, αυτόματη πλοήγηση κ.α. Ο οδηγός της μηχανής έχει ένα βασικό μέσο προστασίας, το κράνος.

Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας ζωής ενός μοτοσικλετιστή. Εάν όμως ο μοτοσικλετιστής φοράει κράνος, περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης της. Στην κυριολεξία, είναι ο “φύλακας άγγελος” την κρίσιμη στιγμή.

Επιπλέον το κράνος προσφέρει πολλαπλή προστασία. Δεν αφήνει το κεφάλι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Προστατεύει τα μάτια και το πρόσωπο.

Μύθοι και πραγματικότητα…

Ακούγονται πολλά για τη χρήση του κράνους. Ότι περιορίζει την ορατότητα ή την ακουστική αντίληψη του οδηγού. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Το κράνος δεν επηρεάζει την ακουστική αντίληψη του οδηγού.

Όσον αφορά την ορατότητα, όχι μόνο δεν την επηρεάζει, αλλά την ενισχύει. Διότι με το κράνος, το οπτικό πεδίο του οδηγού δεν κινδυνεύει, ούτε από την σκόνη, ούτε από τα έντομα, ούτε από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων.

Το κράνος προσφέρει τη μέγιστη προστασία στον οδηγό μιας μηχανής, οποίος είναι εκτεθειμένος σε δεκάδες κινδύνους. Ούτε την ορατότητα περιορίζει και φυσικά ούτε κακώσεις προκαλεί!

Επομένως πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδρομή με τη μηχανή σας, μην ξεχάσετε να βάλετε το κράνος σας.

Για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από https://www.nrso.ntua.gr/who-10-facts-on-global-road-safety-2018/