Το κλιματιστικό είναι απαραίτητο στην Ελλάδα ειδικά το καλοκαίρι, όμως τι γίνεται με τις φήμες για τον Covid-19 ή για τη μετάδοση άλλων ασθενειών; Η απάντηση είναι η συντήρηση.

Ίσως στη δουλειά σου δεν έχει γίνει η σχετική συζήτηση για τη συντήρησή του. Μπορεί να ξεχνάς ακόμα και στο σπίτι να κάνεις μία συντήρηση, καθώς πιστεύεις πως δε χρειάζεται κάθε χρόνο. Τελικά όμως τι ισχύει;

Αερόβια μικρόβια

κλιματιστικό

Τα αερόβια μικρόβια ίσως είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που κρύβεται στη χρήση κλιματιστικού. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν ο ιός της γρίπης ή άλλα αερόβια μικρόβια, μεταδόθηκαν ταχύτατα μέσω των κλιματιστικών στα γραφεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα αεροπλάνα και τους χώρους εστίασης.

Μέσα στο 2020 είδαμε τις ζωές μας να αλλάζουν λόγω του Covid-19, ενώ υπάρχει μία έντονη συζήτηση για το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί από το κλιματιστικό.

Κλιματισμός και συντήρηση

Αν και σε αυτό δεν έχουμε κάποια απάντηση ακόμα, θα πρέπει να μην ξεχνάμε, πως το σημαντικότερο για την ασφάλεια όλων μας, είναι τα σχετικά μέτρα προστασίας και η συντήρηση των κλιματιστικών. Το κάθε μοντέλο κλιματιστικού, έχει σχεδιαστεί να χρειάζεται συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ανάλογα την τεχνολογία του. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα πρέπει  να επαναπαύεται ο ιδιοκτήτης του.

Σίγουρα η συντήρηση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη σε κάθε χώρο, όμως φέτος είναι μία καλή ευκαιρία να γίνεται τακτικότερος καθαρισμός. Φρόντισε να καθαρίσεις τα ειδικά φίλτρα του κλιματιστικού, ώστε ο αέρας που αναπνέεις στο σπίτι σου, να είναι καθαρός και ασφαλής. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά, που κάνουν τη δουλειά ευκολότερη, όπως τα σπρέι. Εάν όμως δε θες να χρησιμοποιήσεις κάτι τέτοιο, μπορείς απλά να ακολουθήσεις τις οδηγίες και να πλύνεις μόνος/η σου τα φίλτρα.

Μην ξεχνάς, πως το τίναγμα και το ξεσκόνισμά τους θα πρέπει να γίνει σε εξωτερικό χώρο κι εσύ να φοράς μάσκα προστασίας.

Κλιματισμός σε χώρο εργασίας

Εάν βρίσκεσαι σε χώρο εργασίας, φρόντισε να ενημερωθείς για το πότε έγινε η τελευταία συντήρηση. Με την επιστροφή στο χώρο εργασίας είναι μία καλή ευκαιρία να ζητήσεις συντήρηση ή έστω τον καθαρισμό τους, ώστε όλο το προσωπικό να εργάζεται με ασφάλεια.

Επιπλέον απόφυγε το κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο, ειδικά όταν λειτουργεί το κλιματιστικό.