Τα παιδιά μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Γεμίζουν με μοναδικές στιγμές την καθημερινότητά μας, έρχονται στη ζωή μας και την αλλάζουν για πάντα. Μας συντροφεύουν κάθε στιγμή, στο σπίτι, στις καθημερινές μας δραστηριότητες, στις βόλτες, στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο. Για αυτό και η ασφαλής μετακίνησή τους είναι πολύ σημαντική για όλους μας.

Τα παιδιά άλλωστε είναι η πιο ευάλωτη ομάδα επιβατών ενός αυτοκινήτου σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Ας έχουμε λοιπόν πάντα στο μυαλό μας ότι ο κίνδυνος τραυματισμού ενός παιδιού είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε περίπτωση που αυτό δε μεταφέρεται σε παιδικό κάθισμα και δυστυχώς ένα παιδί στα δύο που κινούνται με το αυτοκίνητο, είτε δεν κάθεται σε παιδικό κάθισμα, είτε δεν είναι σωστά δεμένο, είτε δεν είναι καν δεμένο.

μετακίνηση με αυτοκίνητο

Υπόθεση παιδικό κάθισμα

μετακίνηση με αυτοκίνητο

Είτε πρόκειται για μικρότερες αποστάσεις είτε για μεγαλύτερες, τα παιδιά πρέπει να είναι τοποθετημένα με προσοχή στο παιδικό κάθισμα και να είμαστε σίγουροι ότι είναι σωστά ασφαλισμένα, τόσο από τις ζώνες του καθίσματος, όσο και από τις ζώνες του αυτοκινήτου. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΚΟΚ όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων ή με ύψος μικρότερο του 1,5m  χρειάζεται να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα κατάλληλο για το ύψος, το βάρος και την ηλικία τους. Οι ζώνες ασφαλείας είναι έτσι σχεδιασμένες, για να ασφαλίζουν έναν άνθρωπο με ύψος πάνω από 1,5 μέτρο, γιατί διαφορετικά δεν εφαρμόζουν στα σωστά σημεία και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.

Τα βρέφη από τη στιγμή που θα βγουν από το μαιευτήριο χρειάζεται να τοποθετηθούν στο ειδικό καθισματάκι, που πρέπει να είναι γυρισμένο ανάποδα από τη φορά του αυτοκινήτου και ιδανικά τοποθετημένο στο πίσω κάθισμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν και μεταφέρονται στο κάθισμα του συνοδηγού, πρέπει να είναι απενεργοποιημένος ο αντίστοιχος αερόσακος. Το παιδικό κάθισμα χρειάζεται να παραμείνει ανάποδα μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία και το βάρος που ορίζει ο κατασκευαστής. Τα συγκεκριμένα καθίσματα προστατεύουν περισσότερο τα παιδιά, γιατί υποστηρίζουν καλύτερα το κεφάλι, τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη.

Όταν τα βρέφη μεγαλώνουν περνούν στη μεγαλύτερη κατηγορία παιδικού καθίσματος και τότε, μπορούν να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα που είναι στραμένο στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου. Το συγκεκριμένο κάθισμα χρειάζεται να είναι σταθερά τοποθετημένο στο αυτοκίνητο και να μην κουνιέται. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και θέλουν να εξερευνούν τα πάντα γύρω τους οι ασφάλειες του αυτοκινήτου να είναι κλειδωμένες, έτσι ώστε να μην μπορούν να τις ανοίξουν. 

Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι προτιμότερο να επιλέξουμε κάποιο κάθισμα με πλάτη και όχι κάποιο booster (ανυψωτικό κάθισμα), παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την ηλικία των 4 χρόνων, γιατί δεν προστατεύει το ίδιο σε περίπτωση κάποιας σύγκρουσης. Τα συγκεκριμένα καθίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων, που από εκεί και πέρα τα παιδιά προστατεύονται και με τις ζώνες ασφαλείας.

Πώς επιλέγω ένα παιδικό κάθισμα;

μετακίνηση με αυτοκίνητο

Για να επιλέξουμε ένα ασφαλές παιδικό κάθισμα συμβουλευόμαστε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ηλικία και τη σωματική διάπλαση του παιδιού μας. Είναι πολύ σημαντικό επίσης πριν το αγοράσουμε να το δοκιμάσουμε στο αυτοκίνητό μας, για να ελέγξουμε ότι εφαρμόζει σωστά, χωρίς να κουνιέται και ότι τα καλύμματά του αφαιρούνται για να καθαρίζονται εύκολα.

Πολύ σημαντική όμως για την ασφάλειά μας, εκτός όμως από την επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος, είναι και η επιλογή της κατάλληλης ασφάλισης αυτοκινήτου, για να κυκλοφορούμε στον δρόμο και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Και στην Anytime μπορούμε να βρούμε το πρόγραμμα ασφάλισης που μας ταιριάζει περισσότερο με τις καλύψεις και την τιμή που θέλουμε, για να κυκλοφορούμε με περισσότερη σιγουριά και ηρεμία.