Μπορούν άραγε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας;
Είναι ένα ερώτημα που σίγουρα απασχολεί το υπουργείο Μεταφορών, τους συγκοινωνιολόγους και εμάς τους ίδιους. Η απάντηση είναι “ναι”! Πώς; Με τη βελτίωση της συμπεριφοράς μας κατά την οδήγηση!
Το κατόρθωμα των Νορβηγών

Τη στιγμή που ελληνικές πόλεις σημειώνουν αρνητικά ρεκόρ, το Όσλο μας βάζει τα γυαλιά! Στην πρωτεύουσα της μακρινής Νορβηγίας, σημειώθηκε μόλις ένα τροχαίο ατύχημα ολόκληρο το 2019!
Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μοιάζει ακατόρθωτο για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Όμως το Όσλο το πέτυχε, με την πρωτοβουλία “Vision Zero”.
Εστιάζοντας στα μειωμένα όρια ταχύτητας και την κυκλοφορία ασφαλών ΙΧ νέας τεχνολογίας, δημιούργησε ένα οδικό δίκτυο περισσότερο ασφαλές και από το σπίτι μας!
Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σίγουρα η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη Νορβηγία. Θα είμαστε απλώς επιεικείς, αν περιγράψουμε ως “προβληματικούς” τους δρόμους που υπάρχουν σε αρκετά σημεία της Ελλάδας.
Επιπλέον, ακόμα και σήμερα, πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής στερούνται ενός οργανωμένου συγκοινωνιακού δικτύου, για να μην αναφέρουμε περιπτώσεις όπως το “μετρό της Θεσσαλονίκης” που θυμίζει περισσότερο ανέκδοτο!
Με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να καταλήγει να είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησης και ορισμένοι το παίρνουμε “ακόμα και για το περίπτερο”!
Αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων
Οι πιο κρίσιμοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση των οδικών ατυχημάτων και ειδικά των σοβαρών ατυχημάτων, στην Ελλάδα είναι:
- οι υψηλές ταχύτητες κατά την οδήγηση
- τα χαμηλά ποσοστά χρήσης ζώνης και κράνους, κυρίως στους συνεπιβάτες
- η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
- η χρήση κινητού τηλεφώνου
- η επιθετική οδήγηση
Πολλά παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε με σκοπό να τα αποφύγουμε!

- Περιπτώσεις, όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συχνά με την απίθανη ιδεολογία πως έτσι “οδηγούμε καλύτερα”!
- Οδήγηση με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο κινητό τηλέφωνο!
- Μοτοσυκλετιστές που κυκλοφορούν “ξεχνώντας” το κράνος, ή οδηγοί αυτοκινήτων αμελώντας να φορέσουν ζώνη ασφαλείας. Όσον αφορά τις ζώνες στα πίσω καθίσματα, συχνά κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε.
Απαριθμήσαμε ορισμένες παραβάσεις που βλέπουμε συχνά στην καθημερινότητά μας, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι Νορβηγοί είναι πιο έξυπνοι και πιο ικανοί οδηγοί.
Όμως η άγνοια κινδύνου και η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων οδήγησης, είναι χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς μέρους των Ελλήνων οδηγών. Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, δεν μπορούμε να γίνουμε Νορβηγία από τη μία στιγμή στην άλλη.
Φυσικά χρειάζονται και ενταντικότεροι έλεγχοι από την Τροχαία και αυστηροποίηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ, αλλά στην πραγματικότητα, η βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς, εξαρτάται πρωτίστως από εμάς τους ίδιους. Με εργαλειο τον Κ.Ο.Κ., μπορούμε να γίνουμε “Νορβηγοί”!

*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου, χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφαλείας και το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.