Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μπει πλέον στην ζωή μας. “Ο Ξενοφών”, “ο Τηλέμαχος”, “η Σοφία”, η “Ωκεανίς” ή όποια άλλη χαριτωμένη ονομασία δώσει το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η κωδική ονομασία μίας κακοκαιρίας θεωρείται πως προσελκύει ευκολότερα την προσοχή των πολιτών. Προφανώς δε χρειάζεται πανικός. Μια χιονοθύελλα ή μια καταιγίδα είναι ένα φυσικό φαινόμενο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσαρμόσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε επιτυχημένα την “ανεπιθύμητη επίσκεψη” των άστατων καιρικών φαινομένων.

Κοιτάμε πάντα τον καιρό

Με τη νέα υπηρεσία Roads, η οποία αναπτύχθηκε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr σε συνεργασία με την Anytime έχουμε τη δυνατότητα πριν βγούμε στο δρόμο με το αυτοκίνητό μας να δούμε τις καιρικές συνθήκες σε όλο το οδικό δίκτυο, ανά 3 ώρες, εξασφαλίζοντας παράλληλα μακροπρόθεσμη πρόγνωση 3 ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία μας εξασφαλίζει έναν οδικό χάρτη που απεικονίζει τα καιρικά φαινόμενα με χρώματα:

  • Πράσινο, όταν δεν αναμένονται καιρικά φαινόμενα.
  • Μπλε χρώμα όταν αναμένεται βροχή.
  • Γαλάζιο, όταν αναμένεται χιονόνερο.
  • Μωβ, όταν αναμένεται χιόνι.

Επιπλέον, στον ίδιο χάρτη, μπορούμε να εντοπίσουμε τα CAR POINTS, τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία αυτοκινήτων της INTERAMERICAN, αλλά και τα συνεργαζόμενα συνεργεία σε όλη την επικράτεια.

Φώτα, λάστιχα και προσοχή

Οφείλουμε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στις οδικές μας μετακινήσεις. Πρώτα από όλα ελέγχουμε την κατάσταση του αυτοκινήτου μας, των ελαστικών και των συστημάτων του.

Εστιάζουμε στα φώτα και στους υαλοκαθαριστήρες. Η λειτουργία τους είναι απαραίτητη για να έχουμε την καλύτερη ορατότητα. Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση του δρόμου και τις συνθήκες που επικρατούν.

Οδηγούμε σιγά, χωρίς απότομα φρεναρίσματα, για να μην χαθεί ο έλεγχος του αυτοκινήτου. Καλό είναι να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Έχουμε όλο τον καιρό για μία βόλτα με το αυτοκίνητο, αφού θα έχει περάσει η κακοκαιρία.

Θωρακίζουμε” το ασφαλιστήριο συμβόλαιο μας

Μπορούμε πάντα να “θωρακίσουμε” το αυτοκίνητο με ουσιώδεις καλύψεις στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του. Για παράδειγμα, η Anytime προσφέρει στο πρόγραμμα Value κάλυψη καιρικών φαινομένων.

Για ένα αυτοκίνητο δεκαετίας, η διαφορά στο ασφάλιστρο με το οικονομικό πακέτο, συχνά δεν ξεπερνά τα €20 σε ένα εξάμηνο συμβόλαιο.

Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα Value περιλαμβάνει και τις καλύψεις πυρός-κλοπής. Επομένως αποκτούμε ένα πλούσιο πρόγραμμα ασφάλισης για το αυτοκίνητο, με περιορισμένο κόστος.

Όπως προαναφέραμε δεν χρειάζεται πανικός. “Οπλιζόμαστε” με υπομονή, προσοχή και πρόληψη προκειμένου η κακοκαιρία να αποτελέσει μία φθινοπωρινή ή μία χειμωνιάτικη ανάμνηση.

Για τη συγγραφή του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.