Τα οχήματά μας είναι μέσα στην καθημερινή μας ζωή. Μας προσφέρουν άνεση, ευκολία, μειώνουν τις αποστάσεις που έχουμε να διανύσουμε και μας χαρίζουν περισσότερο χρόνο.
Πέρα όμως από τις διευκολύνσεις που μας προσφέρουν έχουν και αρνητικές επιπτώσεις που αφορούν την υγεία μας και φυσικά το περιβάλλον, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στη μόλυνση του πλανήτη μας με τους ρύπους που παράγουν κάθε μέρα.
Κι ενώ τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες μάς προειδοποιούσαν για τους επιβλαβείς ρύπους που προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων μας και επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας, μία νέα έρευνα έρχεται στο φως και αναφέρει ότι τα επιβλαβή σωματίδια από τα ελαστικά των αυτοκινήτων μας είναι χειρότερα από τα καυσαέρια.

Τι ισχύει σύμφωνα με την έρευνα;
Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποίησε ο οργανισμός «Analytics Emissions», ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος οργανισμός εμπειρογνωμόνων, που ειδικεύεται στις τιμές ρύπανσης της ατμόσφαιρας από αυτοκίνητα, η χρήση των ελαστικών των αυτοκινήτων μας μπορεί να μολύνει έως και 1.000 φορές περισσότερο από τις εξατμίσεις τους.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες της αυτοκίνησης, οι εκπεμπόμενοι ρύποι από την εξάτμιση ολοένα και μειώνονται, καθώς τα συστήματα εξάτμισης των αυτοκινήτων έχουν γίνει «πιο» πράσινα. Η ρύπανση όμως που συνδέεται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις έχει αυξηθεί από μία διαφορετική πηγή και δεν είναι άλλη, όπως αναφέραμε, από τα ελαστικά.
Η μόλυνση μάλιστα που προέρχεται στον αέρα, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν τα ελαστικά δεν έχουν τη σωστή πίεση.
Σχετικές μετρήσεις σε κεντρικά σημεία της Καλιφόρνιας αποκαλύπτουν επιβαρυμένη μόλυνση από τα μικροσωματίδια των ελαστικών, παρά από τις εκπομπές ρύπων από τους ίδιους τους κινητήρες. Για παράδειγμα, σημειώνεται ότι το ποσοστό μόλυνσης είναι διπλάσιο από ό,τι εκλύεται από κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Κι όσο πιο «καθαρά» θα γίνονται τα αυτοκίνητα στο μέλλον, τόσο πιο αυξημένες θα είναι οι σχετικές διαφορές.