Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε το Thanksgiving, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε αγκαλιάσει τον θεσμό της Black Friday που είναι κάθε τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου. Για κάποιους έχει ρίζες στον 19ο αιώνα, ενώ για άλλους ξεκίνησε από την Αμερική κάπου μεταξύ του 1950-1960, χωρίς να είναι γνωστό πώς ακριβώς. Ας κάνουμε μία σύντομή αναδρομή στις πιο δημοφιλείς ιστορίες και μύθους της Μαύρης Παρασκευής.

Black Friday

 

Η αγορά χρυσού

Μία θεωρία έχει ως βάση της μία φωτογραφία ενός μαυροπίνακα που αναγράφεται «Black Friday» και αναφέρεται στην κρίση της τιμής του χρυσού που έλαβε χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου 1869 και οδήγησε πολλούς στη χρεωκοπία.

Black Friday

Η κοπάνα

Το 1951 γράφτηκε ένα άρθρο στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance» που όριζε ως «Μαύρη Παρασκευή» την πρακτική των υπαλλήλων να προφασίζονται ασθένεια ή να κάνουν κοπάνα από τη δουλειά τους την επόμενη των Ευχαριστιών.

Black Friday

Η εμπορική περίοδος και η τροχαία

Από το 1952 η επόμενη μέρα του Thanksgiving θεωρείται ως η έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου για τους εμπόρους. Έτσι πολλοί καταναλωτές ξεχύνονταν στους δρόμους και πολλοί έμποροι ξεκίνησαν να κάνουν μεγάλες προσφορές για την προσέλκυσή τους. Η έντονη κίνηση εκείνη τη μέρα ξεκίνησε να ονομάζεται στους κύκλους των τροχονόμων «Μαύρη Παρασκευή» λόγω του φόρτου εργασίας.

Black Friday

Το μαύρο μελάνι

Μέχρι σήμερα πιστεύεται πως το όνομα βγήκε από τις πωλήσεις, καθώς στη δεκαετία του ’50 οι έμποροι συνήθιζαν να γράφουν με κόκκινο μελάνι τις απώλειες και με μαύρο το κέρδος. Έτσι ονόμασαν «Black Friday» τη συγκεκριμένη μέρα καθώς είχαν μεγάλο τζίρο. Πρόκειται και για τη θεωρία που συνδέεται με τις δύο παραπάνω, δηλαδή την κοπάνα των εργαζόμενων, αλλά και την αυξημένη κίνηση.

Μύθος ή πραγματικότητα δεν έχει σημασία, εσύ θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τη δική σου Black Friday και φέτος στην Anytime.

Γιατί σου προσφέρουμε:

Μη χάσεις την προσφορά!😊Ισχύει μέχρι και την Κυριακή 28/11!

 

*Η προσφορά ισχύει με τη συμπλήρωση του αριθμού της allSmart κάρτας, στο πεδίο «Κωδικός προσφοράς» πριν την έκδοση του συμβολαίου, μία φορά ανά ασφαλισμένο όχημα.