Το αυτοκίνητο είναι μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του 19ου αιώνα που ήρθε και άλλαξε για πάντα την καθημερινότητά μας. Ειδικά αυτή την περίοδο έχει την τιμητική του, αφού οι περισσότεροι το προτιμάμε για τις μετακινήσεις μας.

Ας κάνουμε όμως ένα σύντομο ταξίδι πίσω στο χρόνο, για να δούμε την ιστορία του αυτοκινήτου

Το παρελθόν

Ιστορία αυτοκινήτου

Το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη παρήγαγε το 1885 ο Karl Benz. Στη συνέχεια το 1908 ο Henry Ford δημιούργησε το Ford Model T, έχοντας ως στόχο το αυτοκίνητο να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση.

To Ford Model T ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε μαζικά και μπήκε σε γραμμή συναρμολόγησης, κάνοντας προσιτό το κόστος αγοράς του και για τη μεσαία οικονομική τάξη. Μέχρι τότε τα αυτοκίνητα κατασκευάζονταν το καθένα ξεχωριστά από μερικούς εργάτες, για αυτό και ήταν πολύ μεγάλο το κόστος παραγωγής τους. 

Το Ford Model T ήταν αρκετά γρήγορο, μπορούσε να καλύψει μεγάλες αποστάσεις και να ταξιδέψει μια ολόκληρη οικογένεια με άνεση και ασφάλεια μέσα σε αυτό. Έτσι, τα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Ψηφίστηκε ως το πιο σημαντικό αυτοκίνητο του 20ού αιώνα και για αρκετές δεκαετίες κατείχε την πρώτη θέση σε πωλήσεις αυτοκινήτων, όταν το πέρασε ο γνωστός σε όλους μας Σκαραβαίος.

Το παρόν

Το αυτοκίνητο έχει αλλάξει τον κόσμο και πρωταγωνιστεί στη ζωή μας. Η ποικιλία είναι πολύ μεγάλη! Κυκλοφορούν αυτοκίνητα τύπου mini, οικογενειακά, 4×4, coupe, cabrio με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να διαλέξει τον τύπο και το μοντέλο που του ταιριάζει περισσότερο.  Άλλοι το επιλέγουν για πρακτικούς λόγους, άλλοι με βάση την εμφάνισή του ή τις επιδόσεις του.

Η νέα τάση στον τομέα της αυτοκίνησης είναι η στροφή στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, εξασφαλίζοντάς προστασία του περιβάλλοντος, μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη οικονομία και καλύτερες επιδόσεις.

Όποιο πάντως αυτοκίνητο κι αν επιλέξουμε, στην Anytime μπορούμε να έχουμε όσες καλύψεις και διάρκεια χρειαζόμαστε και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή κορυφαία ασφάλεια και πρόσβαση σε υπηρεσίες και προσφορές που διαρκώς ανανεώνονται.

Το μέλλον

Η επόμενη μέρα στην ιστορία του αυτοκινήτου έχει ήδη ξεκινήσει και είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Οχήματα δηλαδή που κινούνται με περιορισμένη παρέμβαση του οδηγού ή εντελώς μόνα τους. Στόχος είναι η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας στο έπακρον για περισσότερη ασφάλεια, μείωση των ατυχημάτων και της κίνησης στους δρόμους.

Πώς λειτουργούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα;

Ανάλογα με το βαθμό αυτονομίας τους, τα αυτόνομα αυτοκίνητα μπορούν να:

  • ενημερώσουν τον οδηγό, αν πάει να αλλάξει λωρίδα χωρίς να προειδοποιήσει
  • φρενάρουν αυτόματα, αν πλησιάζουν άλλο όχημα, για να αποφύγουν κάποια πιθανή σύγκρουση
  • παρκάρουν μόνα τους
  • επικοινωνούν μεταξύ τους, για να συντονίζουν τις κινήσεις τους
  • διαθέτουν ραντάρ και ειδικές κάμερες που επιβλέπουν τη γύρω περιοχή για λόγους ασφαλείας

Στο τελευταίο στάδιο αυτονομίας προβλέπεται πως ο οδηγός θα είναι απλώς ένας επιβάτης, χωρίς να έχει κάποια επαφή με την οδήγηση. Θα μπορεί για παράδειγμα να ξεκουραστεί στο αυτοκίνητό του, να διαβάσει ή να σερφάρει στο internet, όσο αυτό πηγαίνει μόνο του.

Μένει λοιπόν να δούμε, αν όλα αυτά που μοιάζουν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας πρόκειται όντως να γίνουν πράξη και πώς θα συμπεριφερθεί ένα αυτόνομο αυτοκίνητο τη στιγμή που θα κληθεί να πάρει κάποια σημαντική και δύσκολη απόφαση στο δρόμο.