Ο Ήλιος είναι ο μεγαλύτερος αστέρας του ηλιακού μας συστήματος. Μια «πύρινη» σφαίρα με διάμετρο περίπου ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα που σε αυτή οφείλουμε την ύπαρξή μας.

Ο ήλιος μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών και χάρη στην ιδανική του απόσταση από τη γη διατηρεί την σωστή για τους οργανισμούς θερμοκρασία. Ο ήλιος από τις αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης στη γη, θεοποιήθηκε, λατρεύτηκε, τραγουδήθηκε κι εξυμνήθηκε ισάξια με τον Έρωτα, τη Ζωή και το Θάνατο.

Έχοντας το προνόμιο να ζούμε σε μια Χώρα στη Λεκάνη της Μεσογείου, οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας με ηλιοφάνεια. Με 211 ηλιόλουστες μέρες κατ’ έτος, έχουμε προσαρμόσει την οικονομία, τη διατροφή, τη κουλτούρα και τις δραστηριότητές μας γύρω από το εύκρατο μεσογειακό μας κλίμα. Υπεύθυνος για τα παραπάνω είναι ο φίλος μας ο ήλιος.

Σήμερα, πέρα από τα προφανή, ο ήλιος αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας με την εκμετάλλευσή του να αυξάνεται κατακλυσμιαία στις περιόδους ενεργειακής κρίσης που διανύουμε. Μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέπουμε τις ακτίνες του σε θέρμανση και ηλεκτρισμό, έχοντας δυο τεράστια πλεονεκτήματα: είναι ανεξάντλητος και δωρεάν.

Όσο απαραίτητος είναι άλλο τόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει. Οι ακτινοβολίες που εκπέμπει, σε μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να βλάψουν τους οργανισμούς, ανθρώπινους και μη.  Από το 1985, όλοι μας ακούμε για τη γνωστή «Τρύπα του Όζοντος». Χάρη στην αλόγιστη χρήση των χλωροφθορανθράκων, το πάχος του στρώματος του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική μειώθηκε. Σαν αποτέλεσμα αυτού, το όζον δεν απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό την ανθρώπινη υγεία και την θερμοκρασία του πλανήτη. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι λίγους μήνες πριν, οι ερευνητές της NASA βρήκαν πως η τρύπα του όζοντος άρχισε να συρρικνώνεται χάρη στην απαγόρευση της χρήσης επιβλαβών ουσιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τρύπα θα κλείσει σχεδόν ολοκληρωτικά μεταξύ 2060 και 2080.

Η ηλιακή ακτινοβολία, έχει δυο τύπους. Τη UVA και τη UVB. H UVA, είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση κι είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η UVB, είναι η πιο επικίνδυνη και συνδέεται με το κακοήθες μελάνωμα. Έχει δε τη μεγαλύτερη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.

Οι βασικές αρχές λοιπόν ηλιοπροστασίας, είναι γνωστές πάνω κάτω σε όλους μας και μας συντροφεύουν από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια.

  1. Αντηλιακό! Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πρέπει να βάζουμε αντηλιακή κρέμα. Ειδικά από την έναρξη της περιόδου έντονης ηλιοφάνειας το αντηλιακό δε πρέπει να λείπει από τη τσάντα μας. Πρέπει δε να ανανεώνεται συχνά, να έχει υψηλό δείκτη προστασίας και να είναι ανθεκτικό στο νερό.
  2. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, να προτιμούμε πάντα τα μακριά ρούχα που προστατεύουν από την έκθεση στον ήλιο. Τα μέρη του σώματος που δεν προστατεύονται από ρούχα, πρέπει να προστατεύονται από αντηλιακό που να περιέχει φίλτρα ακτινοβολίας UV-Β και UV-Α. Το ίδιο σημαντικό με τα ρούχα είναι το καπέλο. Ένα καπέλο προστατεύει τη μύτη, τα μάτια και το κεφάλι μας από την ακτινοβολία.
  3. Στο κόσμο μόδας στον οποία ζούμε, πως είναι δυνατόν να απαρνούμαστε τα γυαλιά ηλίου μας; Σε χιλιάδες σχέδια και χρώματα, προστατεύουν τα μάτια μας χαρίζοντάς μας στυλ!
  4. Το πιο σημαντικό, είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Ακόμα κι η λατρεμένη για εμάς τις γυναίκες ηλιοθεραπεία, πρέπει να γίνεται με εξαιρετική φειδώ, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα! Ένας δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει και να συμβουλέψει τον καθένα από εμάς.

Όλοι μας έχουμε υπέροχες αναμνήσεις από ηλιόλουστες ημέρες και καλοκαίρια. Από μικροί, περιμέναμε μια αχτίδα φωτός για να φωνάξουμε στο σχολείο με όλη μας τη δύναμη «Εκδρομήηη» ακόμα κι αν ήταν Γενάρης. Πολύ από εμάς ερωτευτήκαμε σε ένα νησί κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο. Τον ζωοδότη και φωτοβόλο Ήλιο.

Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας

ο πετροπαιχνιδιάτορας

από την άκρη των ακρώ

κατηφοράει στο Ταίναρο

Φωτιά `ναι το πηγούνι του

χρυσάφι το πιρούνι του.

Οδυσσέας Ελύτης