Στο πρώτο “πράσινο νησί” θα μετατραπεί η Αστυπάλαια, με την ηλεκτροκίνηση να σχεδιάζεται να γίνει καθημερινή πραγματικότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, όταν επιστρέψουμε βέβαια στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Ηλεκτροκίνητα οχήματα, σκούτερ, ποδήλατα, ακόμα και αυτόνομα λεωφορεία (χωρίς οδηγό) σχεδιάζεται να κατακλύσουν το όμορφο νησί της Δωδεκανήσου, φέρνοντας μία πραγματική επανάσταση στον τομέα των μετακινήσεων.

«Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά στη ζωή» έλεγε ο Ηράκλειτος. Επομένως, ο στόχος είναι οι τεχνολογικές αλλαγές που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, όπως η ηλεκτροκίνηση και η τεχνητή νοημοσύνη, να γίνουν “κτήμα” των οδηγών. Το οφέλη είναι πολλαπλά! Περιλαμβάνουν τη μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με σκοπό οι δρόμοι να γίνουν πιο ασφαλείς για όλους.

Ηλεκτροκίνηση

Το τιμόνι στην τεχνητή νοημοσύνη!

Ηλεκτροκίνηση

Δεν έχουμε παρά να εξετάσουμε ένα όχημα νέας τεχνολογίας. Εκτός από τα συνηθισμένα εξαρτήματά του, θα “χαθούμε” σε έναν “κόσμο” λογισμικών και έξυπνων εφαρμογών. Συστήματα ελέγχου της σταθερότητας του οχήματος, αισθητήρες που ανιχνεύουν το αλκοόλ και την κούραση του οδηγού, είναι πλέον πολύτιμοι “συνοδηγοί” στον δρόμο, συνεισφέροντας σε μία ασφαλή διαδρομή. Η τηλεματική τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την κατάσταση του οχήματος και για την οδηγική συμπεριφορά  (φρενάρισμα, επιτάχυνση, απότομες στροφές), αρκεί να κατεβάσουμε την κατάλληλή εφαρμογή από το κινητό μας τηλέφωνο.

Όσον αφορά την αυτόματη οδήγηση, το τιμόνι “δίνεται” στην τεχνητή νοημοσύνη και τα “μάτια” στον δρόμο τα έχουν πλέον οι αλγόριθμοι! Βέβαια, εκτιμάται πως η ανθρώπινη παρέμβαση ποτέ δε θα υποκατασταθεί πλήρως από τους αλγόριθμους. Εξάλλου η πραγματικότητα είναι πιο “πεζή” από την επιστημονική φαντασία!

Το μέλλον ανήκει στην ηλεκτροκίνηση

Ηλεκτροκίνηση

Όμως, όπως εκτιμά έρευνα του Bloomberg NEF (https://about.bnef.com/electric-vehicle-outlook/) το 40% του στόλου των οχημάτων θα είναι ηλεκτροκίνητα, μέχρι το 2040. Όσον αφορά τη χώρα μας, η μικρή Αστυπάλαια φαίνεται πως θα είναι μόνο η αρχή, καθώς και άλλα νησιά ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργου Γιαννή “Νέες Τεχνολογίες και Οδική Ασφάλεια” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp428.pdf