Ηλεκτρικά ποδήλατα προβλέπεται πλέον να χρησιμοποιεί η Δημοτική Αστυνομία των Τρικάλων. Τα δύο πρώτα “φουτουριστικά” δίκυκλα έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους της θεσσαλικής πόλης.

Ο δήμος Τρικκαίων, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, διαθέτει στην διάθεση των πολιτών ηλεκτροκίνητα οχήματα για τις μετακινήσεις τους.

Τα Τρίκαλα είναι μία από τις 6 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Horizon 2020” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συστημάτων Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να προωθήσει καινοτόμα επιτεύγματα, όπως την ηλεκτροκίνηση, τα οποία θα κάνουν την ζωή μας περισσότερο ανθρώπινη.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι απολύτως φιλικά με το περιβάλλον και “χαλαρώνουν” τους έντονους ρυθμούς των πόλεων. Δεν εκπέμπουν ρυπογόνα καύσιμα, ενώ είναι εντελώς αθόρυβα.

Είδαμε πως άλλαξαν τις καθημερινές μετακινήσεις πολλών Ευρωπαίων πολιτών τα ηλεκτροκίνητα πατίνια. Στην πραγματικότητα το κοινό είναι έτοιμο να “αγκαλιάσει” τους καινοτόμους τρόπους μετακίνησης.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι έχουμε πάντα να κάνουμε οχήματα. Για παράδειγμα, τα ηλεκτροκίνητα πατίνια μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι και 30χλμ/ώρα.

Πράγματι υπήρξαν ορισμένα προβλήματα με την χρήση τους. Όμως αυτά οφείλονται στο γεγονός πως βγήκαν στους δρόμους, χωρίς να έχει προηγηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορίας τους.

Η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον γεγονός. Σε λίγο καιρό ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, σκούτερ, τρίκυκλα και όπως διαβάσαμε τελευταία ταξί, θα κατακλύσουν τους ελληνικούς δρόμους. Δεν έχουμε παρά να τα καλωσορίσουμε!

 

 

*Για την συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας

https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/ersosynthesis2018-autonomoussafety-summary.pdf