Είναι γνωστό πως η ηλεκτροκίνηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής στις πόλεις και σηματοδοτεί μία “νέα εποχή” στην κινητικότητα. Τι συμβαίνει όμως στην πράξη και πώς υποδέχονται οι Έλληνες την ηλεκτροκίνηση;

Γιατί, για να περάσουμε όντως σε μία νέα εποχή όσον αφορά την κινητικότητα, χρειάζεται να συνεισφέρουμε και όλοι εμείς οι οδηγοί! Τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των Ελλήνων είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, το 41% υβριδικό και μόλις 19% βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο όχημα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το μέσο πολίτη των χωρών της Ε.Ε., ακόμα και από τους πολίτες χωρών που θεωρούνται πρωτοπόρες στην κινητικότητα (π.χ. Γερμανία κ.τλ.).

ηλεκτροκίνηση

Όταν ακόμα και η Σαουδική Αραβία, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός του “μαύρου χρυσού”, στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση, μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο τομέας της κινητικότητας βαδίζει προς τη “μετά-πετρέλαιο” εποχή.

Πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης

ηλεκτροκίνηση

Και μόνο ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, εύκολα συνειδητοποιούμε το κυριότερο πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ίδια τη ζωή μας στις πόλεις! Όταν μάλιστα η τιμή της βενζίνης έχει φτάσει στα ύψη σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι λιγότερο.

Για να μην αναφέρουμε τα χρήματα που θα γλιτώσουμε από τη συντήρησή του, αφού για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν απαιτούνται αλλαγές λαδιών, μπουζί και όλων αυτών των ανταλλακτικών που χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να ελέγχουμε και να πληρώνουμε σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Να προσθέσουμε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν χαμηλά τέλη κυκλοφορίας, είναι άνετα στην οδήγηση και κυκλοφορούν «ελευθέρα» στον δακτύλιο.

Ο παράγοντας του “range anxiety”

Επομένως, για μία μετακίνηση στην πόλη, η ηλεκτροκίνηση δεν έχει πραγματικό ανταγωνιστή. Αυτό φαίνεται πως πιστεύει και περίπου το 1\3 των συμπολιτών μας που δήλωσαν στην έρευνα πως σκέφτονται την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος. Όμως για πιο μακρινές αποστάσεις υπάρχει ένας ανασταλτικός παράγοντας που περιγράφεται διεθνώς ως “range anxiety”.

Ως “range anxiety” μπορεί να περιγραφεί το άγχος μην ξεμείνεις από ρεύμα σε κάποιο ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και δε βρεις σταθμό φόρτισης. Έχει περιγραφεί ως ένας από τους σοβαρότερους ανασταλτικούς παράγοντες στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μας εμποδίζει στην αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι το κόστος του, αφού παραμένει αρκετά ακριβότερο από ένα συμβατικό.

Η επικείμενη πτώση των τιμών τα επόμενα χρόνια και οι επενδύσεις σε σταθμούς φόρτισης πρόκειται να κάνουν την ηλεκτροκίνηση τάση και στη χώρα μας αρκετά σύντομα.

Κι επειδή κάθε όχημα χρειάζεται να κυκλοφορεί με ασφάλεια στον δρόμο, αν έχεις ήδη επιλέξει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σου, στην Anytime μπορείς να το ασφαλίσεις σε πολύ προσιτή τιμή, επιλέγοντας τις καλύψεις που χρειάζεσαι κι εξασφαλίζοντας κίνητρα και στη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σου.

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη μελέτη του καθηγητή Γιώργου Γιαννή “Current Situation and Perspectives of e-mobility in Greece” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο.

 

*Στοιχεία από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αντλήθηκαν από το παρακάτω δημοσίευμα:

https://www.insider.gr/oikonomia/210660/ereyna-etep-strofi-ton-ellinon-stin-ilektrokinisi-gia-tin-prostasia-toy