Μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαπίστωσε στην έρευνά του “Ηλεκτροκίνηση: “Τρέχουσα κατάσταση και υποδομές στην Ελλάδα” πως «η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο» και πως «δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο» για την υποστήριξή της.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά, η χώρα μας μοιάζει πιο έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα μέσω της πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου που πρόκειται να συμβάλλει στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Στόχοι του νέου Κλιματικού νόμου

Από το 2023 το 1/4 των νέων εταιρικών οχημάτων που θα ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ από το 2025 το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων και όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά. Να σημειώσουμε πως οι αλλαγές του κλιματικού νόμου δεν περιορίζονται στην ηλεκτροκίνηση. Από το 2023 όλες οι νέες οικοδομές που βρίσκονται σε δίκτυο φυσικού αερίου, θα πρέπει να “ξεχάσουν” εντελώς τον παραδοσιακό καυστήρα πετρελαίου θέρμανσης.

Πλέον, φτάσαμε να συζητάμε ότι μπορούμε να έχουμε και το πρώτο “πράσινο νησί” στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αστυπάλαια, όπου το σύνολο των οχημάτων στο όμορφο νησί των Κυκλάδων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μην ξεχνάμε πως ακριβώς χάρη στην ηλεκτροκίνηση, μπορούμε να κάνουμε τη διαδρομή σπίτι-γραφείο με ένα όχημα μικροκινητικότητας, γρήγορα κι ευχάριστα, αρκεί να δούμε τι γίνεται τελευταία με την κίνηση στους δρόμους και πόσα χρήματα θα εξοικονομήσουμε από τα καύσιμα!

Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά” που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι είχε αποτελέσει μία πρώτη “πρόσκληση” στην ηλεκτροκίνηση και δεν τα πήγε άσχημα: οι αιτήσεις για ένα νέο ηλεκτροκίνητο όχημα, ξεπέρασαν τις 10.000. Φυσικά πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμα! Να υπάρχουν για παράδειγμα οι κατάλληλες υποδομές, όπως σταθμοί φόρτισης σε όλη την επικράτεια, προκειμένου, ακόμα και το πιο μακρινό ταξίδι, να μπορεί να γίνει με ηλεκτροκίνητο όχημα. Ένα ταξίδι ευχάριστο και άνετο, αν αναλογιστούμε μερικά μόνο από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης:

  • Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης
  • Εξαιρετικά περιορισμένο κόστος συντήρησης σε σχέση με τα συμβατικά οχήματα (που “τρέμουμε” τι θα βρούμε όταν πηγαίνουμε συνεργείο)
  • Μηδενική εκπομπή ρύπων
  • Δωρεάν στάθμευση

Από ότι φαίνεται το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό, αφού η ηλεκτροκίνηση πρόκειται να αλλάξει εκτός από τις μετακινήσεις μας και την ποιότητα ζωής μας, κάνοντας πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας πιο εύκολα, έξυπνα και βιώσιμα. Αν λοιπόν, σκέφτεσαι κι εσύ να επενδύσεις σε κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έχεις την Anytime δίπλα σου, αφού μπορείς να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου με την πιο απλή διαδικασία, επιλέγοντας τις καλύψεις που επιθυμείς στην πιο προσιτή τιμή! 

Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Ηλεκτροκίνηση: Τρέχουσα κατάσταση και υποδομές στην Ελλάδα” του Καθηγητή ΕΜΠ, Γιώργου Γιαννή.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp463.pdf