Σίγουρα κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί, μόλις μερικά χρόνια πριν, πως μία χώρα, που κυριολεκτικά “κολυμπάει” στο πετρέλαιο, θα αποφάσιζε να στραφεί στo ηλεκτρικό όχημα και στην ηλεκτροκίνηση. Κι όμως έφτασε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που έχει κυριολεκτικά πλουτίσει από το πετρέλαιο, να σχεδιάζει τη δική του βιομηχανία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Όταν λοιπόν μέχρι και η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει τη μακροπρόθεσμη απεξάρτησή της από τον “μαύρο χρυσό” δε θα μπορούσε, μέσα σε μερικά χρόνια, το 1/3 των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, να είναι ηλεκτρικό;

Σημαντικά πλεονεκτήματα ηλεκτρικών οχημάτων

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν εκπέμπουν μόνο μηδενικούς ρύπους, αλλά είναι και απολύτως εύχρηστα και άνετα στην οδήγηση (χωρίς ταχύτητες, συμπλέκτη κτλ.), όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την πρόσφατη δοκιμή ενός ηλεκτροκίνητου φορτηγού: «αυτό το μαραφέτι είναι γρήγορο»!

 

“Κινούμαι ηλεκτρικά”

Από τον περασμένο Αύγουστο έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά“, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να στραφούμε στην ηλεκτροκίνηση. Και δεν πάει καθόλου άσχημα: Ήδη οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Το πρόγραμμα επιδοτεί την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αφορά:

  • φυσικά πρόσωπα
  • ιδιοκτήτες ταξί
  • νομικά πρόσωπα

Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της σχετικής πλατφόρμας, ενώ οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται επιπλέον επιδότηση.

Η επιδότηση σε φυσικό πρόσωπο για την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας έως €30.000 (προ φόρων) η επιδότηση φτάνει το 20% της αρχικής του αξίας, με όριο τα €6.000
  • Για ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας από €30.001 έως €50.000 (προ φόρων) η επιδότηση φτάνει το 15% της αρχικής του αξίας, με όριο τα €6.000
  • Έκπτωση €1.000 για απόσυρση του παλιού οχήματος
  • Επιδότηση €500 στην αγορά έξυπνου οικιακού ταχυφορτιστή
  • Επιπλέον έκπτωση €1.000 για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ

Θέλεις ακόμα περισσότερα;

Κι αν όλα αυτά δε μοιάζουν αρκετά, αρκεί να σκεφτούμε πως με ένα ηλεκτρικό όχημα πληρώνουμε ελάχιστα, μέχρι μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, απαλλασσόμαστε πλήρως από τέλη ταξινόμησης και τεκμήρια, ενώ σίγουρα θα “αραιώσουμε” κατά πολύ τις επισκέψεις στο συνεργείο, αφού δε θα χρειάζεται το όχημά μας αλλαγή λαδιών, φίλτρων και ιμάντων.

Η ηλεκτροκίνηση ήρθε να αλλάξει ό,τι ξέραμε για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, προς το καλύτερο. Στην ηλεκτρική εποχή όμως έχει περάσει και η Anytime που στηρίζει τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και ασφαλίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, παρέχοντας λύση σε κάθε ασφαλιστική ανάγκη.

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση της Φωτεινής Ορφανού, των Παναγιώτη Παπαντωνίου, Γιώργου Γιαννή, Ελένης Βλαχογιάννη, “Ευφυή συστήματα μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp446.pdf