Με όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, είναι λογικό να έχουμε το ερώτημα: “Mε συμφέρει να πάρω ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ή  όχι;” Λογικό ερώτημα θα μπορούσαμε να πούμε και με εύκολη απάντηση, όταν το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι μεγαλύτερο από ένα βενζινοκίνητο.

Όμως, εδώ έχουμε κι ένα δεύτερο ερώτημα: “Για πόσο”; Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας πως από το 2030 θα σταματήσουν να πωλούνται αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνης και diesel) ενώ σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα, όλα και περισσότερα ηλεκτροκίνητα ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα θα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Electric Car Summer GIF by smart

Επιπλέον, είναι περιττό να κάνουμε την όποια αναφορά στην τιμή της βενζίνης και γενικότερα των καυσίμων, ειδικά αν πρόκειται να κάνουμε μία διαδρομή πολλών χιλιομέτρων, που είναι εντελώς ασύμφορη με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, ενώ το κόστος είναι πολύ λιγότερο, αν μετακινηθούμε με ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Κι ας αναλογιστούμε, ότι αναφερόμαστε σε μετακίνηση με ένα όχημα φιλικό στο περιβάλλον και στους συμπολίτες μας, αφού εκπέμπει λιγότερους ρύπους, χωρίς η κίνηση να συνοδεύεται από τον ενοχλητικό… θόρυβο των συμβατικών αυτοκινήτων, αφού με εξαίρεση τις ηχητικές ειδοποιήσεις που έχει για λόγους ασφαλείας, ένα ηλεκτροκίνητο όχημα είναι εντελώς μα εντελώς αθόρυβο!

audi sportback e-tron GIF by Direct Energie

Όσον αφορά το service, άλλη πονεμένη ιστορία! Λάδια, φίλτρα, μπουζί, δίσκος συμπλέκτης, θερμοστάτες, φρένα, ιμάντες και ο κατάλογος ενός service συμβατικού αυτοκινήτου δεν έχει τέλος… Αντιθέτως, το service για ένα ηλεκτροκίνητο οχήμα είναι αρκετά φθηνότερο από ένα συμβατικό.

Για να μην αναφέρουμε ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και ελεύθερα κυκλοφορούν στον δακτύλιο, γεγονός που σε συνδυασμό με την άνετη και απολαυστική οδήγησή τους, τα κάνει τα ιδανικά οχήματα για τις πόλεις!

Βεβαίως υπάρχει το ζήτημα που έχει περιγραφεί διεθνώς ως “το άγχος της αυτονομίας”: Το να χρειαστεί να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις, πάνω π.χ. από 200 χιλιόμετρα, χωρίς τον φόβο να “μείνουμε” από μπαταρία και να ψάχνουμε σταθμούς φόρτισης. Όμως οι νέου τύπου μπαταρίες που προγραμματίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα προσφέρουν όλο και μεγαλύτερη αυτονομία και η επέκταση των σταθμών φόρτισης σε όλη την επικράτεια θα κάνουν το “άγχος της αυτονομίας” παρελθόν!

Design Car GIF by smart

Η ηλεκτροκίνηση είναι εδώ κι εμείς είμαστε και πάλι κοντά σου. Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στην Anytime μπορείς να το ασφαλίσεις στο πρόγραμμα που επιθυμείς με όσες καλύψεις θες και να νιώθεις τη σιγουριά και ασφάλεια που χρειάζεσαι στις μετακινήσεις σου.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση “Ευφυή συστήματα μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα” από τους Φωτεινή Ορφανού, Παναγιώτη Παπαντωνίου, Ελένη Βλαχογιάννη, Γιώργο Γιαννή, του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp446.pdf