Μικροκινητικότητα, μία λέξη που έχει μπει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια, από τότε που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια στις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Κι από τότε μέχρι σήμερα η ζήτηση που έχουν τα ηλεκτρικά πατίνια ολοένα κι αυξάνεται και τα βλέπουμε πλέον παντού. Σε κάθε δρόμο, όλες τις ώρες της μέρας, από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Πρόκειται για έναν νέο εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, που έχουν αρχίσει να προτιμούν οι κάτοικοι των πόλεων, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν φορώντας ακόμα και το κοστούμι τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Ηλεκτρικά πατίνια

Τα πλεονεκτήματα που έχουν:

1.Είναι οικονομικά, αφού δε χρειάζεται να πληρώσεις βενζίνη (πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στις μέρες μας).

2.Έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης. Μπορείς να βρεις ένα ηλεκτρικό πατίνι γύρω στα 200 ευρώ, ενώ για ένα πιο ανθεκτικό μοντέλο η τιμή ανεβαίνει περίπου στα 500 ευρώ.

3.Φτάνεις πιο γρήγορα στον προορισμό σου, από ότι αν πήγαινες με τα πόδια ή περίμενες το λεωφορείο κι επιπλέον αποφεύγεις τον συνωστισμό.

4.Είναι ελαφριά και αποθηκεύονται πολύ εύκολα. Τα διπλώνεις, τα μεταφέρεις και τα αποθηκεύεις στο γραφείο ή στο σπίτι σου, χωρίς να αγχώνεσαι αν θα βρεις πάρκινγκ.

5.Είναι οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν:

1.Είναι επικίνδυνα, αφού για να είμαστε ειλικρινείς πολλοί οδηγοί τα οδηγούν χωρίς να προσέχουν ή χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (κράνος, ανακλαστικό γιλέκο, φώτα κατά τη διάρκεια της νύχτας).

2.Είσαι διπλά εκτεθειμένος. Αν η οδήγηση ενός αυτοκινήτου ή μίας μηχανής χρειάζεται πολλή προσοχή, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού πατινιού χρειάζεται ακόμα περισσότερη. Η ευαίσθητη φύση ενός πατινιού δυσκολεύει την οδήγηση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως π.χ. η βροχή ή ο δυνατός αέρας, αλλά και η κακή κατάσταση των δρόμων.

3.Παρουσιάζουν ευαισθησία σε λακκούβες και για αυτό χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή η οδήγησή τους.

Ηλεκτρικά πατίνια

Ποιοι είναι το συμπέρασμα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια διευκολύνουν ιδιαίτερα για κοντινές αποστάσεις και από ότι φαίνεται στο μέλλον, όλο και περισσότερος κόσμος θα τα επιλέγει και θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να μην έχουμε ατυχήματα είναι η αποκατάσταση των ζημιών του οδικού δικτύου και η υλοποίηση έργων και κατάλληλων υποδομών με στόχο την οδική ασφάλεια και την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Χρειάζεται όμως και οι οδηγοί των ηλεκτρικών πατινιών να είναι πολύ προσεκτικοί, να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, να κινούνται με μικρή ταχύτητα και πάντα σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας του δρόμου.

Και για να κινούνται οι χρήστες με ασφάλεια στον δρόμο, η Anytime έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ασφάλισης ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων που προστατεύει τόσο τον οδηγό, όσο και το ηλεκτρικό πατίνι και περιλαμβάνει καλύψεις όπως:

  • Αστική ευθύνη προς τρίτους
  • 24ωρη Γραμμή Υγείας 1010
  • Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού
  • Έξοδα ιατροφαρμακευτικών δαπανών
  • Έξοδα αντικατάστασης/επισκευής οπτικών
  • Έξοδα οδοντιατρικής αποκατάστασης
  • Νομική προστασία

 Και κάποιες πρόσθετες καλύψεις όπως:

  • Οδική Βοήθεια
  • Ολική Κλοπή
  • Ίδιες Ζημιές

Βρες κι εσύ το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σου εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.