Η έρευνα πλέον έχει εστιάσει στο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να έχουν γρηγορότερη φόρτιση. Ποιες οι εξελίξεις στο χώρο και πόσο γρήγορα θα τις δούμε εμείς;

Το βασικότερο μειονέκτημα που έχουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σήμερα είναι ο χρόνος φόρτισης. Αυτός φυσικά έχει μειωθεί αν σκεφτούμε πως πριν αρκετά χρόνια ήταν πολύ πιο μεγάλος, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμοι οι ταχυφορτιστές. Τι έχει αλλάξει μέσα στον τελευταίο καιρό και τι θα περιμένουμε;

Μεγαλύτερη αυτονομία

Η ουσιαστική αλλαγή που έγινε είναι να μπορούν πλέον να κυκλοφορούν οχήματα εξολοκλήρου ηλεκτρικά και όχι υβριδικά. Η έρευνα πολλών ομάδων, φορέων και εταιρειών οδήγησε στην αυτονομία. Σήμερα υπάρχουν οχήματα με μπαταρίες που προσφέρουν κίνηση για πάνω από 500 km με μία μόνο φόρτιση.

Do it faster!

Οι οικιακοί φορτιστές αν και είναι εύκολοι στη χρήση δεν προσφέρουν γρήγορη φόρτιση. Αντίστοιχα υπάρχουν τεχνολογίες που μπορούν να φορτίσουν επαρκώς ένα όχημα για να κινηθεί εντός της πόλης σε μόλις 20 λεπτά, όμως και πάλι ο χρόνος αυτός θεωρείται αρκετά μεγάλος από το καταναλωτικό κοινό. Το πρόβλημα πάνω στο οποίο εργάζονται σχεδόν όλοι πλέον στον χώρο, είναι πώς θα πετύχουν ακόμη πιο γρήγορες φορτίσεις.

 

Διάστημα και ηλεκτροκίνηση

Φαίνεται πως η απάντηση σε αυτό μπορεί να κρύβεται στην τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η NASA και τη χρησιμοποιεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Perdue των ΗΠΑ, κατασκεύασαν ένα καλώδιο το οποίο επιτρέπει τη φόρτιση ενός οχήματος σε μόλις πέντε λεπτά.

Πώς το πέτυχαν;

Το μυστικό βρίσκεται στο σύστημα ψύξης της NASA «Flow Boiling Module» το οποίο ουσιαστικά μειώνει την ποσότητα της θερμότητας που ταξιδεύει εντός του καλωδίου μαζί με τον ηλεκτρισμό. Αυτή επιτρέπει να αυξηθεί το φορτίο πετυχαίνοντας έτσι γρηγορότερη φόρτιση χωρίς υπερθέρμανση και κινδύνους για τη μπαταρία.

Αν και τα νέα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, το ζητούμενο είναι το νέο καλώδιο να είναι σταθερό, ασφαλές και να μπορέσει να ενσωματωθεί στη βιομηχανία ομαλά και οικονομικά, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.

Μέχρι οι φορτίσεις των ηλεκτρικών οχημάτων μας να γίνουν «διαστημικά» γρήγορες, φροντίζουμε για τη γρήγορη προστασία μας με μία ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime.