Όλο το διάστημα του lockdown, αλλά και λόγω της πραγματικότητας που επιβάλει ο Covid-19, η ψηφιακή τεχνολογία έγινε μέρος της ζωής μας. “Επιστροφή στο μέλλον“, λοιπόν!

Από τις καθημερινές μας συναλλαγές, μέχρι τις λειτουργίες του κράτους και από τις τηλεδιασκέψεις, μέχρι την καθημερινή μας ψυχαγωγία, όλη η ανθρωπότητα ζει στον “αστερισμό” της ψηφιακής τεχνολογίας.

ψηφιακή τεχνολογία

Μάλιστα η τεχνολογία μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμος “σύμμαχος” στην αντιμετώπιση του Covid-19. Ο ιός μπορεί να ιχνηλατηθεί μέσω εφαρμογών που μπορούμε να κατεβάσουμε μέσα σε λίγα λεπτά από το κινητό μας τηλέφωνο. Πρακτική που έχουν ήδη ξεκινήσει αρκετές χώρες.

Φυσικά κάθε μεγάλη αλλαγή πρέπει να έχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, για παράδειγμα στο καίριο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το πρόγραμμα “Drive to the future”

ψηφιακή τεχνολογία

Η νέα τεχνολογική επανάσταση, των αλγορίθμων, των “έξυπνων εφαρμογών” και της ρομποτικής, δεν μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέαστο τον τομέα της οδήγησης. Το πρόγραμμα “Drive to the future”, το οποίο χρηματοδοτεί η ΕΕ, έχει σκοπό να προετοιμάσει τους οδηγούς να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένους τρόπους μεταφοράς και τη βιομηχανία των νέων τεχνολογιών στις μετακινήσεις τους.

Η πρόκληση για τον οδηγό είναι σίγουρα μεγάλη, καθώς αλλάζει εντελώς η “παραδοσιακή” του σχέση με το όχημα. Στην πραγματικότητα γίνεται πιο πολύπλοκη. Ο οδηγός καλείται σε συνυπάρξει σε ένα περιβάλλον αυτοματοποιημένων λειτουργιών, ανταλλαγής δεδομένων και ψηφιακών πληροφοριών. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί όλους τους αυτοματοποιημένους τρόπους μεταφοράς (αυτoματοποιημένα οχήματα, drones minibus), ενώ αξιοποιεί εξειδικευμένα, αλλά και πολύτιμα εργαλεία, όπως πλατφόρμες των social media και web εφαρμογές.

Καινοτόμες αλλαγές

ψηφιακή τεχνολογία

Εάν όλα αυτά μοιάζoυν με εικόνες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, να σημειώσουμε πως ήδη πολλές “έξυπνες εφαρμογές” χρησιμοποιούνται για την οδήγηση στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι το Drive Temper, μια εφαρμογή που “βαθμολογεί” τη συμπεριφορά του οδηγού στην οδήγηση, την οποία ανέπτυξαν μαθητές του Β΄ Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης!

Δύο δεκαετίες πριν, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα υπήρχε η δυνατότητα να ασφαλίσουμε ένα όχημα από τον καναπέ του σπιτιού μας, κάτι που εδώ και χρόνια έχει γίνει πραγματικότητα με την direct ασφάλιση. Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, που ονομάζεται και Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, θα αλλάξει μέσα σε λίγα χρόνια, ότι ξέραμε, όχι μόνο στην οδήγηση, αλλά και στην ίδια μας τη ζωή.

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ.