Η πρόληψη, τόσο στη ζωή, όσο και στον δρόμο, σώζει. Είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, αλλά και για τον τρόπο που οδηγούμε. Ειδικά τους τελευταίους μήνες την ακούμε όλο και πιο συχνά από τους ειδικούς.
Δεν έχει να κάνει με πολύπλοκα και πανάκριβα μέτρα προστασίας, αλλά με απλούς κανόνες υγιεινής.
Το ίδιο ισχύει και στην οδήγηση!
Οδήγηση και μέτρα πρόληψης

Τα οδικά ατυχήματα μπορούν να προληφθούν με ορισμένα μέτρα ασφαλείας που οφείλουμε πάντα να τηρούμε. Όταν λέμε πάντα, εννοούμε πως ακόμα και αν θεωρούμε τον εαυτό μας ως τον καλύτερο οδηγό στη χώρα!

Ταχύτητα – Οφείλουμε να τηρούμε το όριο ταχύτητας επειδή οδηγούμε σε οδικό δίκτυο και όχι σε πίστα της Formula 1! Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να πεταχτεί ένα παιδί απρόσεκτα στον δρόμο για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ζώνες ασφαλείας – ναι θα ακουστεί κοινότοπο, αλλά όντως “σώζει ζωές”. Όχι μόνο του οδηγού, αλλά και των συνεπιβατών, αν και συχνά “ξεχνούμε” να τις βάζουμε!

Κράνος – Αντίστοιχα με τη ζώνη, όλοι οι μοτοσυκλετιστές οφείλουν να φορούν κράνος σε κάθε διαδρομή τόσο οι ίδιοι όσο και οι συνεπιβάτες τους

Αλκοόλ – Αλκοόλ και οδήγηση παραμένει ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Φροντίζουμε να δίνουμε το αυτοκίνητο σε όποιον δεν έχει πιει από την παρέα και όταν αυτό είναι αδύνατον, είναι πολύ πολύ πιο ασφαλές να γυρίσουμε με ένα ταξί.

Κινητό τηλέφωνο – Η χρήση κινητού τηλεφώνου στην οδήγηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος απόσπασης της προσοχής του οδηγού και φυσικά πρόκλησης ατυχημάτων. Αν δεν έχουμε προμηθευτεί bluetooth, απλά το βάζουμε στο αθόρυβο και ησυχάζουμε!

Κούραση, μία κατάσταση του οργανισμού που επίσης μειώνει την αντιληπτική ικανότητα του οδηγού. Δεν πρέπει να υπερτιμούμε τις ικανότητες μας, επειδή, πολύ απλά, δεν είμαστε υπεράνθρωποι!
Η πρόληψη, σε οποιονδήποτε τομέα, λειτουργεί ως πολλαπλή προστασία, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα άτομα που αγαπάμε.
Στοιχεία για το παραπάνω κείμενο χρησιμοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.