Ο Οκτώβριος είναι ο ροζ μήνας. Είναι ένας μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες. Είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνου του μαστού, που αποτελεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου

καρκίνος του μαστού

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάποιοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Αν όμως φροντίσουμε να γυμναζόμαστε έστω και λίγο κάθε εβδομάδα, βελτιώσουμε τη διατροφή μας μειώνοντας τα λιπαρά και προτιμώντας τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, περιορίσουμε το αλκοόλ, το στρες και το κάπνισμα φαίνεται να μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Αν αλλάξουμε δηλαδή κάποιες μικρές καθημερινές μας συνήθειες, θα προσέχουμε καλύτερα τον εαυτό μας και θα απολαμβάνουμε περισσότερο κάθε στιγμή της ζωής μας.

Πρόληψη & σωστή ενημέρωση

Εκτός όμως από τις σωστές καθημερινές μας συνήθειες πολύ σημαντική είναι και η πρόληψη και η καλύτερη ενημέρωση για τη νόσο. Για αυτό και συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι ίσως το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε ενάντια στον καρκίνο του μαστού, όπως επίσης και η αυτοεξέταση.

Ο τακτικός έλεγχος βοηθάει να προλάβουμε τη νόσο σε αρχικό στάδιο, να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να τη θεραπεύσουμε, εάν τη διαγνώσουμε εγκαίρως. Χάρι στην πρόοδο της θεραπείας, το ποσοστό επιβίωσης βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Υπάρχουν κάποια προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να μας κάνουν να θορυβηθούμε, όπως:

  • Αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στην όψη του μαστού ή εμφάνιση υφής φλούδας πορτοκαλιού
  • Έκκριση υγρών από τη θηλή
  • Κάποιο εξάνθημα στο δέρμα ή γύρω από τη θηλή
  • Εξόγκωμα ή ογκίδιο σε κάποιο σημείο του μαστού ή της μασχάλης
  • Οποιαδήποτε εσοχή στο δέρμα (π.χ. η θηλή να πηγαίνει προς τα μέσα)
  • Ξεφλούδισμα της επιδερμίδας γύρω από τη θηλή
  • Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο μαστό

Αν παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεπτόμαστε το γιατρό μας κι εκείνος θα κρίνει αν χρειάζεται να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις. 

Εξέταση μαστού σε προνομιακή τιμή από την INTERAMERICAN

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, η INTERAMERICAN υποστηρίζει την προσπάθεια πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει μία ολοκληρωμένη εξέταση μαστού σε προνομιακή τιμή, από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, στην Αθηναϊκή Κλινική Mediclinic ή στο Medifirst Αμαρουσίου.

Τα κέντρα μαστού της INTERAMERICAN διαθέτουν ψηφιακά μηχανήματα με χαμηλή ακτινοβολία και υψηλή ευκρίνεια. Ο προληπτικός έλεγχος μαστού σε προνομιακή τιμή απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, ασφαλισμένες και μη ασφαλισμένες στην INTERAMERICAN. Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών περιλαμβάνει υπερηχογράφημα μαστών, ψηφιακή μαστογραφία και κλινική εξέταση μαστών από χειρουργό. Ενώ οι γυναίκες κάτω των 40 ετών μπορούν να κάνουν σε προνομιακή τιμή υπέρηχο μαστών και κλινική εξέταση από χειρουργό μαστού.

Προγραμμάτισε την επίσκεψή σου και για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς:

Αθηναϊκή Mediclinic: Δορυλαίου 24, πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6475000

Medifirst: Λεωφ. Κηφισίας 16 & Χαλέπα, Παράδεισος Αμαρουσίου, τηλ.: 211 1054900

Κι αν εσύ έκανες τον τακτικό σου έλεγχο, μην ξεχάσεις να το θυμήσεις και στα αγαπημένα σου πρόσωπα!