Είναι αλήθεια πως με τη θερμοκρασία να “χορεύει” ήδη σε ρυθμούς καλοκαιριού, δε γίνεται να μην μπούμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε το προσωπικό μας αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας. Κι είναι απολύτως λογικό να θέλουμε ειδικά αυτό το καλοκαίρι να το απολαύσουμε σε συνθήκες κανονικότητας, αν και μαζί με την κυκλοφορία των οχημάτων (που το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί, όπως διαπιστώνουμε από την κίνηση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους δρόμους), δυστυχώς έχουν επιστρέψει και τα ατυχήματα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του πίνακα από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΕΜΠ, το έτος 2021, όπου χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις σε σχέση με το 2020, υπήρξε αύξηση κατά 18% στο τροχαία ατυχήματα. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας φιλοδοξεί να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα κατά 50% μέχρι το 2030, βελτιώνοντας όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην Οδική Ασφάλεια.

οδική ασφάλεια

Η κυκλοφοριακή αγωγή (η οποία πλέον ξεκινά και από τα σχολεία), η βελτίωση και η επέκταση του οδικού δικτύου, με εκσυγχρονισμό, αποκατάσταση των ζημιών και σωστή σήμανση (μην ξεχνάμε πως η Γερμανία θεωρείται “οδικός παράδεισος” εξαιτίας και του εξαιρετικού δικτύου των αυτοκινητόδρομών της) και η αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων (τα νέα οχήματα είναι πιο ασφαλή, αφού διαθέτουν ως “συνοδηγούς” τους αλγόριθμους και την τεχνητή νοημοσύνη, με πολλαπλά συστήματα ειδοποιήσεων και αισθητήρων που ανιχνεύουν μέχρι και την κούραση του οδηγού) μπορούν να συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια.

Όμως πολύ μεγάλο ρόλο στην οδική ασφάλεια, έχει και η δική μας οδηγική συμπεριφορά. Υιοθετώντας έναν πιο προσεκτικό τρόπο οδήγησης, μπορούμε να προφυλάσσουμε τόσο εμάς, αλλά και όλους όσους κινούνται στο ίδιο οδικό δίκτυο μαζί μας. Είναι και στο χέρι μας λοιπόν, να ανατρέψουμε τους παραπάνω αριθμούς, βελτιώνοντας τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, όταν κινούμαστε στους δρόμους της πόλης. Αν ακολουθούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, φοράμε ζώνη ασφαλείας ή κράνος, δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας την ώρα της οδήγησης, δείχνουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα και βελτιώνουμε την οδηγική μας συμπεριφορά, όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι.

οδική ασφάλεια

Anytime Smart Drive: το πρόγραμμα έξυπνης οδήγησης

Δίνοντας έμφαση στην προσεκτική οδήγηση, στην Anytime έχουμε δημιουργήσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου Smart Drive, που επιβραβεύει με τη βοήθεια της τηλεματικής τεχνολογίας την προσεκτική οδήγηση και την οδική ασφάλεια.

Μέσω της απλής εφαρμογής Anytime SmartDrive Greece που κατεβάζεις στο κινητό σου και κάνεις εγγραφή, μπορείς να έχεις αναλυτική εικόνα της οδηγήσής σου. To app αξιολογεί τον τρόπο που οδηγείς με βάση το προοδευτικό φρενάρισμα, την ομαλή επιτάχυνση, την τήρηση των ορίων ταχύτητας και την αποφυγή χρήσης κινητού την ώρα της οδήγησης.

Μέσω της εφαρμογής βλέπεις αναλυτικά σε κάθε διαδρομή την αξιολόγησή σου και ανάλογα με το σκορ που έχεις συγκεντρώσει μπορείς να κερδίσεις έως 20% έκπτωση στην ανανέωση του συμβολαίου σου, αλλά και να συμμετέχεις σε challenges και διαγωνισμούς με δώρα κι εκπλήξεις.

Αν θέλεις, μπορείς να δοκιμάσεις κι εντελώς δωρεάν την εφαρμογή για 2 μήνες!

Μπες στο anytime.gr, πάρε προσφορά και βρες το πρόγραμμα Smart Drive που χρειάζεσαι!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας ΕΜΠ

https://www.nrso.ntua.gr/slight-increase-in-road-fatalities-in-2021-greece/