Τα καύσιμα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας. Μήπως γνωρίζεις όμως, ποιο ήταν το καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε για το πρώτο αυτοκίνητο; Η απάντηση είναι το πετρέλαιο. Κι από εκεί και πέρα βέβαια τα παράγωγα του πετρελαίου. Κυρίως όμως η βενζίνη ήταν αυτή που έγινε το βασικό καύσιμο μεταφοράς και συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του αυτοκινήτου.

Πώς όμως ξεκίνησαν τα πρώτα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν με βενζίνη και ποια είναι η ιστορία των πρατηρίων καυσίμων;

Μια σύντομη αναδρομή

βενζίνη

Τα πρώτα πρατήρια καυσίμων εμφανίστηκαν στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα κι ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό η Ευρώπη. Πριν δημιουργηθούν τα πρώτα πρατήρια, τα καύσιμα ήταν διαθέσιμα σε φαρμακεία, σε τοπικά παντοπωλεία και σε διυλιστήρια.

Ο κόσμος μετέφερε τη βενζίνη σ’ ένα δοχείο ή σε άδειο μπουκάλι από αλκοόλ. Το ντεπόζιτο στα πρώτα αυτοκίνητα ήταν κάτω από το μαξιλάρι του καθίσματος. Όποιος ήθελε να εφοδιάσει το αυτοκίνητό του, χρειαζόταν ένα χωνί, για να μεταφέρει τη βενζίνη από το δοχείο στο ντεπόζιτο. Μια όχι και τόσο εύκολη διαδικασία.

Η μεγάλη εξέλιξη

βενζίνη

Όσο μεγαλύτερη όμως ανάπτυξη γνώριζε η βιομηχανία αυτοκινήτων τόσο αυξανόταν και η ανάγκη για δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού. Έτσι, εμφανίζονται οι πρώτες χειροκίνητες αντλίες, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε πεζοδρόμια από ντόπιους μικρούς επιχειρηματίες, που αγόραζαν οι ίδιοι τη βενζίνη.

Στη συνέχεια εμφανίζονται και οι πρώτες μηχανικές αντλίες, που στην πορεία αναβαθμίζονται, για να μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια τόσο την ποσότητα, όσο και την αξία της βενζίνης αλλά και των άλλων καυσίμων. Από εκεί και πέρα τη θέση αυτών των μικρών επιχειρηματιών παίρνουν οι πρώτες μεγάλες εταιρίες καυσίμων και κάνουν την εμφάνισή τους τα πρατήρια καυσίμων. Τα γνωστά σε όλους μας βενζινάδικα, όπως τα ξέρουμε σήμερα.

Τα καύσιμα στη σύγχρονη εποχή

βενζίνη

Μέχρι σήμερα τα καύσιμα παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας. Διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας και μας βοηθάνε να κινούμαστε με άνεση. Ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι και θέλουμε να βγούμε λίγο παραέξω, είναι προτιμότερο για πολλούς λόγους να επιλέξουμε το όχημά μας.

Κι επειδή στην Anytime θέλουμε με κάθε τρόπο να διευκολύνουμε την καθημερινότητά σου και να είσαι κερδισμένος και στις μετακινήσεις σου συνεργαζόμαστε με το Shell Smart Club. Σου δίνουμε τη δυνατότητα να κερδίσεις μία GiftCard Shell αξίας έως €20 και τον διπλασιασμό των πόντων της κάρτας Shell Smart Club.

Η προσφορά ισχύει για νέα συμβόλαια, κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει περισσότερο με διάρκεια από 180 μέρες και πάνω. Και φυσικά να μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις τον αριθμό της Smart Club κάρτας σου.

Σου ευχόμαστε καλές και ασφαλείς διαδρομές!