Με αφορμή την 67η διοργάνωση της Eurovision, του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού που πραγματοποιείται αύριο και φέρνει κοντά μουσικές, καλλιτέχνες και λαούς με έναν μοναδικό τρόπο, είναι ευκαιρία να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, για να δούμε πώς ξεκίνησε, αλλά και να θυμηθούμε τις καλύτερες συμμετοχές μας μέχρι τώρα.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας, όπου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα μουσικό φεστιβάλ από την European Broadcasting Union, στο οποίο συμμετείχαν επτά χώρες, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία. Από εκείνη τη μέρα η οικογένεια της Eurovision αγκάλιαζε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Οι μεγάλες Αλλαγές

Το 2004 αποφασίστηκε το φεστιβάλ να γίνει διήμερο με την προσθήκη ενός προκριματικού γύρου, ώστε να χωρέσουν όλες οι χώρες. Το 2008 το φεστιβάλ γίνεται τριήμερο, καθώς προστίθεται ένας ακόμα προκριματικός γύρος.

Πώς επιλέγεται ένα τραγούδι;

Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να έχει διάρκεια έως 3 λεπτά, οι εκτελεστές της επί σκηνής να είναι μέχρι 6 άτομα και η ηλικία τους από 16 ετών και πάνω. Μετά το 1999 δεν υπάρχει καμία απολύτως προϋπόθεση στη γλώσσα που είναι γραμμένο ένα τραγούδι, αν και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα αγγλικά για να κερδίσουν περισσότερους πόντους.

Η φετινή ελληνική συμμετοχή 

O Victor Vernicos, ο μικρότερος σε ηλικία διαγωνιζόμενος που έχει στείλει ποτέ η χώρα μας, εμφανίστηκε στη σκηνή του Β’ Ημιτελικού με το κομμάτι «What they Say», ωστόσο η Ελλάδα αποκλείστηκε και δεν πήρε το χρυσό εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

Οι «μεγάλες» ελληνικές στιγμές μας

Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά το 1974 με το «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου» της Μαρινέλλας το οποίο βγήκε 11ο. Η «χρυσή» εποχή για την Ελλάδα ήταν τα 00s καθώς το 2001 βγήκαμε 3οι με το «Die for You» των Antique, το 2004 ξανά 3οι με τον Σάκη Ρουβά και το «Shake It» σε μία βραδιά θρίλερ για το βραβείο.

Η Έλενα Παπαρίζου η οποία συμμετείχε στους Antique, έκανε το come back και το 2005 έφερε την μέχρι σήμερα μοναδική νίκη μας με το «My Number One»! Αντίστοιχα δυνατή συμμετοχή ήταν και αυτή της Καλομοίρας το 2008 με το «Secret Combination» η οποία άγγιξε για τελευταία φορά την 3η θέση.

Η Eurovision είναι μία βραδιά όμορφων αναμνήσεων και ξέγνοιαστων στιγμών που την περνάμε στο σπίτι μας συνήθως με φίλους ή την οικογένειά μας. Με μία ασφάλεια κατοικίας και περιεχομένου από την Anytime είσαι σίγουρος πως το μόνο άγχος σου θα είναι η θέση μας στο φετινό διαγωνισμό!