Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον των μεταφορών και της οδήγησης κι έχει αρχίσει ήδη να υιοθετείται από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικά βέβαια προβλήματα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι η έλλειψη υποδομών.

Για αυτό και τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) αποτελούν ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα, για να χωροθετηθούν σε δημόσια σημεία σταθμοί φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Μάλιστα 252 Δήμοι έχουν ήδη πάρει έγκριση χρηματοδότησης για τη μελέτη περισσότερων από 10.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, σε πολλούς ελληνικούς δήμους λειτουργεί δημοτική υπηρεσία car sharing ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, “μοιραζόμενοι” ένα κοινόχρηστο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

ηλεκτροκίνηση

Πλεονεκτήματα για το περιβάλλον και τον οδηγό

ηλεκτροκίνηση

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μία ιδανική λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της εκπομπής ρύπων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταφορών, έχουμε μία μορφή ενέργειας απολύτως “καθαρή”, καθώς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Όμως ταυτόχρονα είναι πολύ πιο ευχάριστα και ξεκούραστα στην οδήγηση.

Κυριολεκτικά είναι τα κατάλληλα οχήματα για οδήγηση στην πόλη. Λειτουργούν αθόρυβα, χωρίς κραδασμούς, προσφέροντας μία απολύτως ήρεμη εμπειρία οδήγησης. Ακόμα, είναι πολύ πιο εύχρηστα στην οδήγηση, καθώς δεν έχουν συμπλέκτη, ούτε κιβώτια πολλαπλών ταχυτήτων. Πολύ απλά ξεκινάμε με το γκάζι και σταματάμε με το φρένο, με μία μόλις ταχύτητα!

Σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης

ηλεκτροκίνηση

Καλά νέα έχει όμως έχει και η συντήρησή τους. Σε αυτό το κρίσιμο, ειδικά για το “πορτοφόλι” μας, ζήτημα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δε θα μας ταλαιπωρήσουν, καθώς πλέον θα ξεχάσουμε οριστικά την αλλαγή λαδιών, ιμάντα, φίλτρου αέρα κτλ. που απαιτεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο, ειδικά όταν αυτό έχει τα “χρονάκια” του! Τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων αποτελούν ένα σημαντικό βήμα! Η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να γράψει ιστορία, αλλάζοντας προς το καλύτερο τις μεταφορές και την οδήγηση όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Αν λοιπόν, σκέφτεσαι κι εσύ να επενδύσεις σε κάποιο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, έχεις την Anytime δίπλα σου, αφού μπορείς να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου με την πιο απλή διαδικασία, επιλέγοντας τις καλύψεις που επιθυμείς!  

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την παρουσίαση “Ευφυή συστήματα μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα” από τους Φωτεινή Ορφανού, Παναγιώτη Παπαντωνίου, Ελένη Βλαχογιάννη, Γιώργο Γιαννή, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp446.pdf