Υπολογίζεται, πως το διάστημα που διαρκούσαν τα μέτρα περιορισμού, η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε σημαντικά σε όλο τον κόσμο (μέχρι και άγρια ζώα είδαμε να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους πολλών πόλεων).

Μια εναλλακτική λύση για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι σίγουρα η ηλεκτροκίνηση. Στόχος της πολιτείας είναι το 2030, το ένα στα τρία νέα οχήματα στην Ελλάδα να είναι ηλεκτρικό.

ηλεκτροκίνηση

Η αρχή

ηλεκτροκίνηση

Yπάρχει ένα ιστορικό παράδειγμα που μπορεί να μας κάνει να αισιοδοξούμε. Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, το Enfield 8000, ήταν ελληνικό και κατασκευαζόταν στο Νεώριο της Σύρου!

Στόχος πολλών χωρών της Ευρώπης είναι η επένδυση στην ηλεκτροκίνηση, ως μία απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα, στο πλαίσιο της “Πράσινης Συμφωνίας”.

Ήδη πολλές πόλεις στην Ελλάδα έχουν κάνει την αρχή, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση των Τρικάλων (2015-2016), που υπήρξε μεταξύ των λίγων ευρωπαϊκών πόλεων, όπου δοκιμάστηκαν τα ηλεκτρικά οχήματα χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, με την ασφάλιση της Anytime και την υποστήριξη της INTERAMERICAN (Πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής CityMobil2).

Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης

ηλεκτροκίνηση

Από την ηλεκτροκίνηση προκύπτουν πολλαπλά οφέλη:

  • χαμηλή εκπομπή ρύπων
  • περιορισμός της ηχορύπανσης
  • περιορισμένο κόστος κίνησης και συντήρησης
  • απαλλαγή από τα Τέλη Κυκλοφορίας και από τους φόρους που “συνοδεύουν” τα συμβατικά επιβατικά Ι.Χ.

Έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη την Ελλάδα οι Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, στην ουσία τα αντίστοιχα “βενζινάδικα” για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και αναμένεται να δοθούν σημαντικές επιδοτήσεις για την αγορά τους.

Βασικός στόχος

ηλεκτροκίνηση

Απώτερος στόχος είναι να γίνει η ηλεκτροκίνηση μέρος της καθημερινότητάς μας. Για να επιτευχθεί όμως, χρειάζεται ένα σχέδιο δράσης με σαφείς στόχους, αυστηρό χρονοδιάγραμμα και τη συνεργασία όλων, της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μέσων ενημέρωσης και βέβαια, των πολιτών.

Κάθε στιγμή περισσότερα και για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

 

Η Anytime “αγκαλιάζει” τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και προχωράει στην ασφάλιση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Με την ίδια απλή διαδικασία που ασφαλίζονται τα συμβατικά αυτοκίνητα, στο anytime.gr μπορούν να ασφαλιστούν και τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, επιλέγοντας μηδενικά κυβικά. Η Anytime της INTERAMERICAN στηρίζει την εποχή της ηλεκτροκίνησης και οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση δε σταματούν εδώ, αφού σταδιακά θα προχωρήσει και στη δημιουργία σταθμών φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

 

Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του ΕΜΠ https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/pdf/ersosynthesis2018-autonomoussafety-summary.pdf