«Ο καιρός είναι ιδανικός για οδήγηση ενός ηλεκτροκίνητου πατινιού, που αποτελεί τον ευκολότερο και οικονομικότερο τρόπο μετακίνησης, σε μία πόλη που είναι γεμάτη με αυτοκίνητα».
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ανήκουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Bird, της πρώτης εταιρείας ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ και πατινιών του Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να θεωρείται πόλη-πρότυπο για τη μικροκινητικότητα. Ήδη τρεις στους δέκα πολίτες χρησιμοποιούν τα λεγόμενα ελαφρά ηλεκτροκίνητα οχήματα για τις μετακινήσεις τους. Θέλοντας να πετύχουν την ομαλή τους “συμβίωση” με τους πεζούς, οι αρχές του Τελ Αβίβ εφάρμοσαν μία σειρά από ρυθμίσεις για τη μικροκινητικότητα, όπως την απαγόρευση των συγκεκριμένων οχημάτων στα πεζοδρόμια και την υποχρέωσή τους να φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας.
Άραγε θα μπορούσαν και στη χώρα μας τα ελαφρά ηλεκτροκίνητα οχήματα να αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης; Αρκεί μια ματιά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων για να διαπιστώσουμε πως και το κυκλοφοριακό έχει επιστρέψει για τα καλά και πως οι μεσογειακές καιρικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες για την οδήγηση οχημάτων μικροκινητικότητας. Αρκετοί μάλιστα συμπολίτες μας έχουν δείξει ήδη την προτίμησή τους σε αυτά τα οχήματα.

“Η Ελλάδα σε κίνηση”

Όμως, όπως προαναφέραμε, τα οχήματα μικροκινητικότητας αποτελούν ένα μέσο μετακίνησης, επομένως χρειάζονται κατάλληλους κανόνες και ρυθμίσεις για την ασφαλή κυκλοφορία τους. Αυτό σχεδιάζει να πετύχει ο νέος νόμος “Η Ελλάδα σε κίνηση” που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Ο συγκεκριμένος νόμος περιλαμβάνει και διατάξεις για όλα τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτροκίνητα πατίνια, rollers, skate boards), τα οποία πλέον ονομάζονται ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα). Σχετικά με την κυκλοφορίας τους, αν κινούνται με ταχύτητα έως 6χλ./ώρα, παρόμοια δηλαδή με αυτήν ενός πεζού, κυκλοφορούν όπου και οι πεζοί. Όσων η ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χιλιόμετρα και φτάνει έως 25 χλμ./ώρα, προβλέπεται να κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα. Αντίθετα απαγορεύεται η κυκλοφορία τους για λόγους ασφαλείας σε δρόμους που το όριο ταχύτητας είναι άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα.
Ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα ΕΠΗΟ

Επιπλέον, το κράνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κυκλοφορία με τα συγκεκριμένα οχήματα, ενώ δίνεται έμφαση και στον εξοπλισμό των οχημάτων (φώτα, ηχητική ειδοποίηση, φωσφορίζον γιλέκο), προκειμένου να κυκλοφορούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο οι οδηγοί τους, αλλά και οι γύρω τους.
Μήπως αυτά τα οχήματα δεν αποτελούν μία έξυπνη και οικονομικότερη μορφή μετακίνησης για να μεταβούμε σε έναν κοντινό προορισμό και να αποφύγουμε μάλιστα την κίνηση και τη δυσκολία στο παρκάρισμα; Όσον αφορά το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο, ενώ παράγουν μηδενικούς ρύπους και θόρυβο.
Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και της τεχνητής νοημοσύνης η χώρα μας χρειάζεται να αγκαλιάσει τη μικροκινητικότητα, αρκεί βέβαια να υπάρχουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, για να την υποδεχτεί ως έναν εναλλακτικό και, γιατί όχι, ευχάριστο τρόπο μετακίνησης.
*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του Βασίλη Μαραγκουδάκη “Προτιμήσεις των Αθηναίων απέναντι στα ηλεκτροκίνητα πατίνια”, με επιβλέποντα τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιώργο Γιαννή, για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.
https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/maragkoudakis-ad102c.pdf