Στο ερώτημα «πείτε ορισμένους τρόπους καθημερινής μετακίνησης» σίγουρα μπορούμε να απαριθμήσουμε πάρα πολλούς: Από το περπάτημα (γιατί όχι, παραμένει η καλύτερη άσκηση) μέχρι τα ηλεκτροκίνητα πατίνια και ποδήλατα, που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας κι αλλάζουν τις μετακινήσεις στις πόλεις μας, αρκεί βέβαια να γίνονται με ασφάλεια! Όμως, ένας από τους κυριότερους τρόπους καθημερινής μετακίνησης είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι «παλιότεροι» σίγουρα θυμούνται το κυκλοφοριακό στην Αθήνα πριν την εμφάνιση του μετρό, το οποίο, χωρίς καμία αμφιβολία, άλλαξε τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής.

Αρκεί να σκεφτούμε πως μέχρι το 1991 κυκλοφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα στους αθηναϊκούς δρόμους (από μόλις 39.000 το 1961) χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα ταξί (περίπου 16.000). Η λέξη «χάος» μοιάζει πολύ λίγη, για να περιγράψει τι γίνονταν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας!

μετρό

Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, για χρόνια ήταν εκτός της επέκτασης του Μετρό, ενός μέσου μεταφοράς το οποίο είναι ψηλά στις προτιμήσεις χιλιάδων Αθηναίων, που το χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Ο Πειραιάς «υποδέχτηκε» το Μετρό

Πρόσφατα ο Πειραιάς υποδέχτηκε τη νέα γραμμή του μετρό, με έξι νέους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο). Οι έξι νέοι σταθμοί του Μετρό αναμένεται να εξυπηρετούν πάνω από 130.000 συμπολίτες μας καθημερινά, γεγονός που θα δώσει μία πολύτιμη «ανάσα» στο κυκλοφοριακό. Πόσο μάλλον, όταν πολλοί δρόμοι είναι καθημερινά “στο κόκκινο” από την κίνηση, καθώς το κυκλοφοριακό έχει επιστρέψει… για τα καλά στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπως διαπιστώνουμε όσοι κυκλοφορούμε τις ώρες αιχμής.

Όταν η διαδρομή από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας μέχρι το Σύνταγμα γίνεται μέσα σε 15 λεπτά και μόλις σε λιγότερο από μία ώρα μέχρι το αεροδρόμιο, σίγουρα πολλοί Πειραιώτες θα προτιμήσουν να βάλουν «χειρόφρενο» στο αυτοκίνητό τους!

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας «φιλοξενεί» πλέον όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Ηλεκτρικό, Τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ) και με το Μετρό αποκτά απ’ ευθείας σύνδεση με το Αεροδρόμιο, γεγονός που εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, θα συμβάλλει και στην τουριστική του ανάπτυξη. Μετά την Αθήνα ήρθε η ώρα και για τον Πειραιά να γυρίσει σελίδα στον χώρο των μετακινήσεων!

Κι αν τώρα με την επέκταση του Μετρό προτιμήσεις κι εσύ να χρησιμοποιείς λιγότερο το αυτοκίνητό σου, η Anytime με την επιλογή ασφάλισης Short Drive, έχει την καλύτερη λύση για σένα. Γιατί, το Short Drive είναι ιδανικό για σένα που χρησιμοποιείς λιγότερο το αυτοκίνητό σου, το χρησιμοποιείς για μικρές αποστάσεις ή επιλέγεις άλλους τρόπους μετακίνησης και θέλεις να ασφαλιστείς σύμφωνα με την απόσταση που κάνεις. Ασφαλίζεσαι αρχικά για 3.000 χλμ./χρόνο ή 1.500 χλμ./6μηνο κι έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις επιπλέον χιλιόμετρα, όποια διάρκεια κι αν επιλέξεις. 

Έτσι, έχεις και πιο δίκαιη τιμολόγηση και οικονομικότερα ασφάλιστρα, ενώ ταυτόχρονα με την επιλογή σου μειώνεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, γιατί η Anytime αντισταθμίζει τους εκπεμπόμενους ρύπους του αυτοκινήτου σου σε έργα φιλικά για το περιβάλλον.

 

*Για τη συγγραφή του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τη μελέτη του Γιώργου Γιαννή «Βιώσιμη κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις» του καθηγητή Γιώργου Γιάννη για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp426.pdf

**Τα στοιχεία για την κυκλοφορία των οχημάτων χρησιμοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

https://www.ametro.gr/?page_id=10