Από 1η Απριλίου στον πράσινο δακτύλιο κυκλοφορούν ελεύθερα ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, ανάμεσα τους τα «καθαρά» ηλεκτρικά και τα ηλεκτρικά υβριδικά οχήματα, χωρίς κάποιον περιορισμό. Ο δακτύλιος, η κυκλοφορία των “μονών-ζυγών” στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε ως ένα προσωρινό μέτρο εξοικονόμησης καυσίμων το 1979 κι έγινε μόνιμο το 1982, προκειμένου να περιορίσει την κυκλοφορία των οχημάτων.

ηλεκτροκίνηση

Τώρα ως “πράσινος” δακτύλιος “υποδέχεται” τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία μπορούν κι έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κυκλοφοριακές ζώνες χαμηλών ρύπων, που πλέον υπάρχουν παντού στην Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι καθαρά σε ρύπους και η κυκλοφορία τους θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να θυμηθούμε πως ένας από τους λόγους που καθιερώθηκε ο δακτύλιος στην Αθήνα, ήταν η μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούσε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε πως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κυριολεκτικά οδηγούνται “με ένα πεντάλ”, χωρίς ταχύτητες και συμπλέκτη, έχουμε να κάνουμε με μία εύκολη και συναρπαστική εμπειρία οδήγησης. Επιπλέον, μιλάμε για οχήματα που χρειάζονται λιγότερα χρήματα για τη συντήρησή τους σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα. 

ηλεκτροκίνηση

 

Μέτρα υπέρ της ηλεκτροκίνησης

ηλεκτροκίνηση

Εκτός όμως από την ελεύθερη κυκλοφορία τους, κάποια άλλα μέτρα που θα βοηθούσαν σημαντικά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι η δημιουργία χώρων ελεύθερης στάθμευσης για ηλεκτροκίνητα οχήματα, φορολογικά κίνητρα για την αγορά τους και δημιουργία αρκετών δικτύων και σταθμών φόρτισης.

Τώρα, όσον αφορά την ασφάλισή τους ήδη η Anytime προσφέρει τα ολοκληρωμένα της προγράμματα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διευκολύνοντας τη μετάβαση στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Η ηλεκτροκίνηση είναι εδώ και πρόκειται να αλλάξει την ποιότητα ζωής των σύγχρονων πόλεων, για αυτό και όλες πλέον την έχουν καλωσορίσει!

 

***Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα του καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργου Γιαννή “Νέες Τεχνολογίες και Οδική Ασφάλεια” για το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp428.pdf