Όπως δείχνει η κατάσταση που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, η ζέστη μας επηρεάζει όλους, εκτός από τον κορωνοϊό! Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συνδυασμός των απαραίτητων υγειονομικών προφυλάξεων, με τους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής μας.

Για αυτό και είναι άκρως επίκαιρη η επιστολή που είχε συντάξει ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στην οποία πρότεινε βιώσιμες λύσεις, τόσο για την κοινωνία, όσο και για το περιβάλλον, στον τομέα των αστικών μετακινήσεων.

αστικές μετακινήσεις

Ποδήλατο και περπάτημα

αστικές μετακινήσεις

Η βασική πρόταση της επιστολής ήταν η προώθηση των ήπιων μέσων αστικής μετακίνησης, όπως η χρήση ποδηλάτου, ακόμα και το απλό περπάτημα.

Πρότεινε ως εναλλακτική τη δημιουργία “πράσινων αξόνων”, χώρων ελεύθερων για χρήση ποδηλάτου και ελκυστικών για περπάτημα, αλλά και καινοτόμα μέτρα χαμηλού κόστους στον τομέα της οδικής κυκλοφορίας.

Μέτρα που διευκολύνουν τις αστικές μετακινήσεις μας

αστικές μετακινήσεις

Μέτρα χαμηλού κόστους είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας στο αστικό οδικό δίκτυο, η δημιουργία ποδηλατόδρομων, η επέκταση των πεζοδρομίων και η δημιουργία μικρών πάρκων (εστιών “πρασίνου και οξυγόνου”, που τόσο έχει ανάγκη η πρωτεύουσα)!

Αυτές οι προτάσεις που βελτιώνουν τις αστικές μετακινήσεις, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και με την κατάλληλη προβολή στα μέσα ενημέρωσης και στα social media. Η εφαρμογή τους θα κάνει τη ζωή στις πόλεις πολύ πιο ανθρώπινη για όλους μας.

Εάν λοιπόν είσαι από αυτούς που προτιμούν το περπάτημα ή το ποδήλατο και χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου μόνο για τις απαραίτητες μετακινήσεις, στην Anytime είσαι και πάλι κερδισμένος! Με τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου Short Drive μπορείς να ασφαλίσεις το όχημά σου σε χαμηλότερη τιμή, πληρώνοντας δικαιότερα ασφάλιστρα ανάλογα με τη χρήση που κάνεις. 

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την επιστολή που είχε συντάξει ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων http://www.ses.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84/