Στην Anytime θέλουμε για όλους κάθε στιγμή περισσότερα! Πιστεύουμε σε έναν κόσμο καλύτερο, σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις… που όλοι μας θα είμαστε ίσοι και θα έχουμε τα ίδια δικαιώματα, δυνατότητες και ευκαιρίες. Για αυτό και στηρίζουμε το εξαιρετικό πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» της εταιρείας Κωτσόβολος, που φροντίζει η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη από όλους διευκολύνοντας τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που συνεργαστήκαμε με την ομάδα της Κωτσόβολος και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και δημιουργήσαμε το πρώτο ενημερωτικό έντυπο ασφάλισης σε γραφή Μπράιγ. Έτσι, δίνουμε την ευκαιρία σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης να ενημερωθούν αναλυτικά, για τα προγράμματα ασφάλισης περιεχομένου Σπιτιού της Anytime, που αγοράζουν από την Κωτσόβολος.

Μπράιγ

Με αφορμή αυτήν την πολύ σημαντική ενέργεια, παρουσιάζουμε κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κώδικα Μπράιγ, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των συνάνθρωπων μας με προβλήματα όρασης.

1.Ο συγκεκριμένος κώδικας γραφής και ανάγνωσης επινοήθηκε πριν από περίπου 2 αιώνες από τον Λουίς Μπράιγ, που κατάφερε να αλλάξει τη ζωή εκατομμύρια τυφλών στον κόσμο. Ο ίδιος είχε χάσει την όρασή του και από τα δύο του μάτια σε ηλικία μόλις 3 ετών, ύστερα από ένα ατύχημα με ένα εργαλείο που περιεργαζόταν στο εργαστήριο του πατέρα του. Το συγκεκριμένο ατύχημα όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει ένας σπουδαίος μουσικός.

2.Στα 15 του κι ενώ φοιτούσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, ο Μπράιγ ανέπτυξε τον κώδικα ανάγνωσης και γραφής 6 σημείων. Βάση για τη δημιουργία του υπήρξε το σύστημα «νυχτερινής γραφής», που επινόησε ο Γάλλος λοχαγός Barbier, ύστερα από απαίτηση του Ναπολέοντα. Πρόκειται για ένα σύστημα επικοινωνίας που επέτρεπε στους άντρες του να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

3.Ο κώδικας Μπράιγ δεν είναι στην ουσία γλώσσα, αλλά ένα απτό αλφάβητο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Μπράιγ

4.Ο αντίστοιχος κώδικας Μπράιγ για τα μαθηματικά είναι ο κώδικας Nemeth που αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων «τύπου Μπράιγ», που βοηθά τους συνανθρώπους μας με τύφλωση στη μελέτη, γραφή και εκμάθηση των μαθηματικών.

5.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης, από τους οποίους 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί και 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης.

6.Στην Ελλάδα η καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ έγινε το 1948 ύστερα από προσαρμογή του γαλλικού Κώδικα στο ελληνικό αλφάβητο από μία ομάδα ειδικών και αποτελεί το μέσο εκπαίδευσης των τυφλών συνανθρώπων μας.

7.Σήμερα υπάρχουν δύο επίσημες εκδοχές του Κώδικα στα Ελληνικά, που διαφέρουν όμως ελάχιστα μεταξύ τους. Η πρώτη είναι γνωστή ως «Κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας» που χρησιμοποιείται στην καθημερινή επικοινωνία και η δεύτερη ως «Διεθνής Κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας» που χρησιμοποιείται στην αναπαράσταση των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου στις ξένες γλώσσες και στα μαθηματικά.

Στην Anytime και στην Κωτσόβολος πιστεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και το κάναμε πράξη, «μεταφράζοντας» το ενημερωτικό έντυπο για την Ασφάλιση Περιεχομένου Σπιτιού σε γραφή Braille, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους γνωρίζουν αυτήν τη γραφή να μπορούν να ενημερωθούν οι ίδιοι για τους όρους και τις καλύψεις που τους εξασφαλίζει τo συμβόλαιο ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού της Anytime που διατίθεται αποκλειστικά από την Κωτσόβολος.