Στην Anytime θέλουμε με κάθε ευκαιρία να συμμετέχουμε σε καινοτόμες ενέργειες που διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας και φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στην κυκλοφορία των πόλεων. Για αυτό και έχουμε προχωρήσει στην ασφάλιση των πρώτων delivery robots που κυκλοφορούν στην πόλη των Τρικάλων.

Πρόκειται για αυτοκινούμενα ρομποτάκια τεχνολογίας Yapes (συνολικά 5), που άρχισαν να χρησιμοποιούνται την περίοδο των Γιορτών στο «Μύλο των Ξωτικών», για να μεταφέρουν τα γράμματα των μικρών παιδιών από το Ταχυδρομείο των ξωτικών στον Άι Βασίλη.

Για τους επόμενους μήνες τα ρομποτάκια θα κινούνται σε αστικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στο κέντρο των Τρικάλων, στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, μεταφέροντας εφημερίδες και προϊόντα που πωλούνται σε περίπτερα στα μαγαζιά της πόλης, αφήνοντας έκπληκτους τους κατοίκους με τον πρωτότυπο αυτό τρόπο εξυπηρέτησης.

Η χρήση των delivery robots πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιεί μεγάλης κλίμακας πιλοτική δοκιμή στα Τρίκαλα με τεχνολογίες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, οι οποίες τεστάρουν το «τελευταίο μίλι» της παράδοσης αντικειμένων στις πόλεις, συμβάλλοντας ενεργά στη βιώσιμη αστική κινητικότητα με λιγότερα οχήματα στον δρόμο. Πρόκειται για το έργο SHOW που συγκεντρώνει 69 εταίρους από 13 χώρες της ΕΕ, που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αστικής κινητικότητας και αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της ΕΕ για τη Συνεργατική, Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CCAM) σε αστικές περιοχές.

Η λειτουργία των robots & ο στόχος του προγράμματος

Κάθε ρομπότ έχει την όψη ενός κινούμενου κουτιού και είναι σε θέση να παραδίδει προϊόντα, εντελώς αυτόνομα από το ένα μέρος στο άλλο. Τα ρομπότ «εκπαιδεύονται» με λέιζερ και χαρτογραφημένη διαδρομή, όχι απλώς για να κινούνται σε προκαθαρισμένο πλαίσιο, αλλά για να διαβάζουν τυχόν εμπόδια. Επομένως, μπορούν να προχωρούν με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και γενικά μη καθορισμένους παράγοντες.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοκιμαστούν τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να λύσουν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση και μετρώντας χρόνους. Έτσι, θα βγουν συμπεράσματα για τον τρόπο και τη δυνατότητα χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον με έντονη κινητικότητα και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους.

Τα χαρακτηριστικά των robots

Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι ηλεκτρικά, φορτίζουν σε σύντομο διάστημα, έχουν ηχεία και δυνατότητα μετάδοσης ηχητικού μηνύματος και διαθέτουν qr code, το οποίο ο λήπτης θα σκανάρει στο κινητό τηλέφωνο και θα παραλαμβάνει το προϊόν. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα για παρακολούθηση της πορείας τους από τον λήπτη και παρακολουθούνται online από τους χειριστές του προγράμματος, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν ελέγχοντας όλα τα δεδομένα.

Aπό αυτό το εξαιρετικό εγχείρημα δε θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε, αφού στην Anytime στηρίζουμε συνεχώς τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, τις μικρομεταφορές και τις τεχνολογικές καινοτομίες, που μας εξασφαλίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, εξυπηρετώντας με απλό, γρήγορο και βιώσιμο τρόπο τις καθημερινές μας ανάγκες.

Για αυτό και συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή, ασφαλίζοντας τα συγκεκριμένα robots κι εντοπίζουμε διαρκώς καινούριες ευκαιρίες στο οικοσύστημα της κινητικότητας, ξεκλειδώνοντας έτσι νέους τομείς ανάπτυξης κι επιχειρηματικά μοντέλα.