Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμια κλίμακα. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, οι παγετώνες λιώνουν και κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Η αλλαγή του κλίματος πρόκειται να επηρεάσει αναπόφευκτα τις βασικές απαιτήσεις μας για τη διατήρηση της υγείας μας, όπως τον καθαρό αέρα, το νερό, την επαρκή τροφή και την ύπαρξη καταλύματος.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα φαινόμενο το οποίο αποδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο πόσο αφορά την ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά και πόσο επηρεάζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η υποβάθμιση της βιόσφαιρας, η αύξηση θνησιμότητας λόγω υποσιτισμού και ακραίων θερμοκρασιών, καθώς και ο εκτοπισμός περίπου 22 εκατομμυρίων ανθρώπων από περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές αποτελούν απότοκο της κλιματικής αλλαγής.

Για όλους αυτούς τους λόγους η κλιματική απειλή δεν μπορεί να θεωρείται απλώς ένα περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό ζήτημα. Συμβαίνει τώρα και μας αφορά όλους! Μας θυμίζει πως πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση, να λάβουμε δράση άμεσα, για να προστατεύσουμε το «κοινό» μας σπίτι. Χρειάζεται να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτήν τη μάχη, να ενώσουμε τα χέρια και να γίνουμε μέρος της λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό η Anytime στήριξε, ως Platinum χορηγός, για ακόμα μία φορά τη δράση του WeFor, ενός οργανισμού που έχει στόχο να μιλήσει για όλες εκείνες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γενιά μας και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Με θεματική ενότητα την κλιματική αλλαγή, το WeFor φέτος αφιέρωσε την καμπάνια του σε όλες τις εκφάνσεις του ζητήματος αυτού.

Αποκορύφωμα των δράσεων αποτέλεσε η διήμερη διάσκεψη “WeForClimate Summit”, που πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Μαΐου, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, στο Παγκράτι, με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Αθηναίων. Οι δύο αυτές μέρες αποτέλεσαν σημείο συνάντησης κυβερνητικών προσώπων, ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολίτων με στόχο να μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή.

Η εκδήλωση ήταν πολυεπίπεδη, και εστίασε σε τέσσερις πυλώνες: στην οικονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το περιβάλλον. Συνδύασε ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές, αλλά και την αυξημένη συμμετοχή του κοινού.

Αποφώνηση της εκδήλωσης έκανε o Πάνος Κούβαλης, επικεφαλής του τμήματος Moblity & Convenience της Interamerican, που μίλησε για τον στόχο της Anytime να λειτουργεί με περιβαλλοντική υπευθυνότητα, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε να συνεισφέρει ενεργά στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επισήμανε ακόμα, ότι η Anytime στηρίζει τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και την ηλεκτροκίνηση, θέλοντας η επόμενη μέρα να είναι πιο φιλική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ εξελίσσει τα προγράμματά της, αποσκοπώντας στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και στην ανάγκη για συνεργασίες είτε με το Ελληνικό κράτος, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε με άλλους ιδιωτικούς φορείς που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της μεγάλης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής. Μόνο όταν μοιραστούμε ένα κοινό όραμα γύρω από το περιβάλλον και τη διαχείριση των θεμάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, θα μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά και να καθορίσουμε πώς θα είναι ο κόσμος μας αύριο!