Δε χρειάζεται να ταξιδέψετε Ρίο ή Βενετία για να ζήσετε τις Απόκριες, καθώς πιο κοντά σας βρίσκονται τα μοναδικά ελληνικά καρναβάλια!Τα ελληνικά καρναβάλια είναι ένα έθιμο που κρατάνε αρκετούς αιώνες και η κάθε περιοχή ζει τις Απόκριες με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Πριν φτάσουμε στο αποκορύφωμα των εορτασμών, που φέτος είναι την Κυριακή 10 Μαρτίου, ας δούμε 5 μοναδικά ελληνικά καρναβάλια που μπορείτε να είστε εκεί σε λίγες μόνο ώρες!

Σκυριανό καρναβάλι

Η Σκύρος είναι ένα νησί των Σποράδων το οποίο έχει το δικό του ελληνικό καρναβάλι γεμάτο ήχους από κουδούνες. Κατά τη διάρκεια του σκυριανού καρναβαλιού, οι δρόμοι του νησιού γεμίζουν από τους «Κουδουνάτους» που προκαλούν το γέλιο με διάφορα αστεία. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο «Γέρος» μαζί με τη γυναίκα του «Κορέλα» που του ανοίγει το δρόμο τραγουδώντας.

Πατρινό καρναβάλι

Ίσως δε χρειάζεται να πούμε πολλά για το μεγαλύτερο ελληνικό καρναβάλι. Χιλιάδες κόσμου καταφτάνει στην Πάτρα για να ζήσει το μεγαλύτερο πάρτι και να δει το κάψιμο του Καρνάβαλου. Ξέφρενα τραγούδια, άπειρος χορός, άρματα και η γνωστή μαυροδάφνη είναι αυτό που θα συναντήσετε στην Πάτρα το τριήμερο των Αποκριών. Ακόμα μη χάσετε τα Μπουρμπούλια, έναν χορό όπου οι άντρες αμεταμφίεστοι επιλέγουν τη ντάμα τους χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι, καθώς όλες φορούν ένα μαύρο ντόμινο και μία μάσκα.

Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι

Ένα ακόμα πετυχημένο ελληνικό καρναβάλι, είναι αυτό του Ρεθύμνου στην Κρήτη. Εδώ αντί για κρασί θα βρείτε τσικουδιά, κρητικές καντάδες, παραδοσιακές φορεσιές και ξέφρενο χορό στους δρόμους της πόλης. Το συγκεκριμένο είναι ένα ελληνικό καρναβάλι που συναγωνίζεται πλέον αυτό της Πάτρας καθώς κάθε χρόνο κερδίζει περισσότερο κοινό.

Ξανθιώτικο καρναβάλι

Ελληνικά καρναβάλια όμως βρίσκουμε και βορειότερα. Το μεγαλύτερο λοιπόν ελληνικό καρναβάλι στο βορά, είναι αυτό της Ξάνθης, όπου έρχονται άτομα ακόμα και από τα Βαλκάνια για να το ζήσουν. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών η Ξάνθη γεμίζει από αυθόρμητα γλέντια σε κάθε της σημείο, με φυσικά μεγαλύτερο αυτό που γίνεται στην κεντρική πλατεία. Οι παραδοσιακοί χοροί και η αναβίωση των ξεχασμένων εθίμων είναι αυτά που θα βρείτε εδώ. Το καρναβάλι κλείνει με το κάψιμο του «Τζάρου».

Τυρναβίτικο Καρναβάλι

Ίσως το πιο προκλητικό ελληνικό καρναβάλι. Οι καρναβαλιστές δίνουν τον «όρκο του γλεντιού» και για ένα μήνα έως και την Καθαρή Δευτέρα γιορτάζουν ξέφρενα στους δρόμους με δημοτικά τραγούδια, τσίπουρο και γεύονται το «Μπουράνι», ένα είδος σπανακόρυζου. Φυσικά κυρίαρχο ρόλο στο συγκεκριμένο ελληνικό καρναβάλι έχουν τα πειράγματα και τα τεράστια φαλλικά ομοιώματα που προκαλούν γέλιο και κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους.