Ο καιρός δεν λέει να αποφασίσει ανάμεσα σε καλοκαίρι και φθινόπωρο κι εμείς σ’ αυτή την εκδρομή μας λέμε να πάμε με τα νερά του! Έχουμε όρεξη για μπάνιο; βουτάμε σε βοτσαλωτές παραλίες με γαλήνια νερά. Μας ήρθε η διάθεση για βουνό; Ανεβαίνουμε σε καταπράσινες πλαγιές με όμορφα χωριά και άγνωστα αξιοθέατα. Κι όλα αυτά στον κοντινό μας Κορινθιακό, χωρίς πολλή σκέψη και προγραμματισμό, όπως αρμόζει στα πρώτα φθινοπωρινά weekends. Αν πάλι το αποφασίσετε τελευταία στιγμή και δεν έχετε χρόνο ή budget για διανυκτέρευση, με ένα best of της παρακάτω εκδρομής φτιάχνετε, ανάλογα με τον καιρό, τη διάθεση και τα ενδιαφέροντά σας, μια καταπληκτική μονοήμερη εκδρομή για όλη την οικογένεια.
Μόλις 110 χλμ. από την Αθήνα η όμορφη οικογενειακή παραλία του Βραχατίου μας βάζει σε ρυθμούς καλοκαιριού, ενώ δεν έχουμε πολύ παραπάνω από μια ώρα από τότε που αφήσαμε το γραφείο! Μετά τις απλωτές πιάνουμε τραπέζι στην καλή ψαροταβέρνα Λουξ (27410/55411) και χαζεύουμε το ηλιοβασίλεμα με θέα στη θάλασσα απολαμβάνοντας μακαρονάδες με όστρακα και ουζάκι με ρεγκοσαλάτα! Μιαμ, γεύση καλοκαιριού για λίγο ακόμη!
Το Σάββατο το πρωί η παρέα ψηφίζει βουνό και σχεδιάζουμε μια όμορφη εκδρομή προς τα χωριά πάνω από την Αιγείρα (Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα, Περιθώρι), στα όρια των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας. Σκαρφαλωμένα στο βουνό, στο τέλος μιας όμορφης διαδρομής, ανάμεσα σε φαράγγια και καταπράσινες πλαγιές, αγναντεύουν την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κριού. Σταματάμε να παίξουμε τους αρχαιολόγους και να θαυμάσουμε τη θέα στο απέραντο γαλάζιο από το καλοδιατηρημένο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας (θα δείτε ταμπέλα στο δρόμο) που είναι λαξευμένο στο βράχο, κάνουμε μια στάση στην πλατεία στις Αιγές θαυμάζοντας τον θεόρατο βράχο πάνω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, απολαμβάνουμε ντόπια κρέατα και λαχανικά στο οικογενειακό ταβερνάκι του Μιχάλη (26960/33812) στο κεφαλοχώρι Μοναστήρι ή Βεργουβίτσα και κλείνουμε με μια όμορφη βόλτα στον καταρράκτη της Σελιάνας, του πιο γραφικού χωριού της περιοχής με τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το μονότοξο πέτρινο γεφύρι που στεφανώνει τον ποταμό Κριό λίγο έξω απ’ το χωριό.
Επιστρέφοντας προς τη θάλασσα, συνεχίζουμε προς Πάτρα μια που προλαβαίνουμε να κάνουμε μια βουτιά σε κάποιον από τους κολπίσκους με το ψιλό βότσαλο γύρω από το Αίγιο: Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Λόγγος. Στην όμορφη πλακόστρωτη πλατειούλα του Λογγού, με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, κάνουμε μια στάση για καφέ κάτω από τα πλατάνια. Εναλλακτικά, η παραλία της Τράπεζας –ή Πούντα (προς Πάτρα) για τους ντόπιους– είναι μία από τις καλύτερες παραλίες του Κορινθιακού, με άσπρα βότσαλα και πολλή άπλα. Δίνοντας μια γλυκιά επίγευση στη βόλτα μας κάνουμε μια παράκαμψη για να επισκεφτούμε τη Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, όπου οι μοναχοί μας σερβίρουν το περίφημο γλυκό ροδοζάχαρη, το οποίο παρασκευάζεται εδώ. Το βράδυ επιστρέφοντας προς την Κορινθία αναζητούμε δροσιά στο ορεινό χωριό Πύργος, όπου στην ομώνυμη ψησταριά (27430/95400) απολαμβάνουμε πεντανόστιμα κρεατικά (must το μπιφτέκι προβατίνας) με πιτούλες στη σχάρα και τραγανές πατατούλες.
Την Κυριακή επιλέγουμε για μπάνιο το Ξυλόκαστρο με την αγαπημένη βοτσαλωτή παραλία του Πευκιά με φόντο το πανέμορφο πευκοδάσος που αναδίδει τα υπέροχα αρώματά του. Εξίσου όμορφη και η γειτονική Συκιά. Οι λάτρες του θρησκευτικού τουρισμού πριν μας ακολουθήσουν στην παραλία κάνουν ένα πέρασμα από την εκκλησία του Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο που ξεχωρίζει χάρη στις αγιογραφίες των Σπύρου Βασιλείου, Αγήνορα Αστεριάδη και Φώτη Κόντογλου. Όλη η παρέα πάντως απολαμβάνει τη διαδρομή ως τη Μονή Παναγίας Κορφιώτισσας με το δρόμο να σκαρφαλώνει το βουνό διαγράφοντας στροφές με εντυπωσιακή θέα στον Κορινθιακό. Πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μεζεδάκια στο Μπέρδεμα (27430/28383) στο Ξυλόκαστρο και πιο εκλεπτυσμένες comfort ελληνικές γεύσεις στο Palmer’s στο ξενοδοχείο Sikyon Coast (27430/28432) στην παραλία της Συκιάς.
Που να μείνετε
Alkyon Resort Hotel & Spa Βραχάτι, 2741052010-1
Πολυτελές ξενοδοχείο, ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά, μέσα σε όμορφους κήπους σχεδόν πάνω στην παραλία με εστιατόριο, μπαρ, ποικιλία υπηρεσιών και εντυπωσιακό spa 1.300 τ.μ.
Sikyon Coast Hotel Συκιά, Ξυλόκαστρο, 2743028432
Μοντέρνο ξενοδοχείο μίνιμαλ αισθητικής στην παραλία της Συκιάς, μέσα στο κτήμα του οποίου δεσπόζει η ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Σέρβις στην οργανωμένη παραλία και εστιατόρια.
Harmony Hotel Apartments Λόγγος, 2691069015, 2691023864
Φιλόξενο και προσιτό συγκρότημα διαμερισμάτων για χαλαρά Σαββατοκύριακα στη γραφική και καθαρή παραλία Λόγγου-Σελιανίτικων.