Την περίοδο των εορτών τα κατοικίδια μας βιώνουν έντονο άγχος και ανησυχία. Που οφείλεται το στρες τους και πώς μπορείς να τα βοηθήσεις για να ηρεμίσουν;

Όση χαρά και αν μας φέρνουν εμάς οι γιορτές και ο κόσμος, άλλο τόσο στρες προκαλούν στους τετράποδους φίλους μας. Τα νέα πρόσωπα, οι πολλές κινήσεις και φωνές τα αγχώνουν με αποτέλεσμα να αλλάζει και η συμπεριφορά τους.

Πώς θα καταλάβεις πως το ζωάκι σου είναι αγχωμένο;

Τα σημάδια είναι λίγο πολύ κοινά για γατάκια και σκυλάκια. Λαχάνιασμα, ταχυκαρδίες, περίεργος βηματισμός, ενδεχόμενη επιθετικότητα που στην πράξη είναι αμυντική στάση, υπερκινητικότητα, γάβγισμα ή νιαούρισμα και φυσικά αδικαιολόγητες ζημιές και ατυχήματα.

Πώς θα το χειριστείς;

Το σίγουρο είναι πως σε ένα πλασματάκι γεμάτο άγχος δεν πρέπει να κρατήσεις αυστηρή στάση, καθώς η ανησυχία προέρχεται από τα διάφορα ερεθίσματα που πολλαπλασιάζονται μέσα στον χώρο τους και το έντονο συναίσθημα μοναξιάς. Η αγάπη και η στοργή είναι τα εργαλεία για να τα καθησυχάσεις, αλλά και η σωστή προετοιμασία πριν τις γιορτές.

Εκπαίδευση

Τα ζωάκια που έχουν έντονα συναισθήματα, ειδικά όταν αποχωρίζονται τους ιδιοκτήτες τους, χρειάζονται μία βασική εκπαίδευση που θα τους μάθει να είναι πιο αυτόνομα, δυνατά και ψύχραιμα.

Τηρήστε τη ρουτίνα τους

Λίγο πριν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σταδιακά αυξήστε τις επισκέψεις στο σπίτι σας. Με αυτό τον τρόπο οι χνουδωτοί φίλοι μας θα εξοικειωθούν στα νέα ερεθίσματα και θα γίνουν πιο εξωστρεφείς. Επιπλέον πριν υποδεχτείτε τους καλεσμένους φροντίστε να τα ταΐσετε και να τα πάτε βόλτα για να μη νιώσουν πως έχει αλλάξει κάτι.

Φτιάξτε τους ένα safe place

Αν κάποιος καλεσμένος φοβάται ή έχει αλλεργία, τότε το κατοικίδιο θα πρέπει να πάει σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Εκεί καλό είναι να υπάρχει τροφή, νερό, τα αγαπημένα παιχνίδια, ένα κρεβατάκι και ίσως μία συσκευή που να παράγει έναν χαλαρωτικό ήχο.

Αυτές τις γιορτές όμως οι χνουδωτοί μας φίλοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να είναι ήρεμοι, καθώς ξέρουν πως η ασφάλεια κατοικίας και περιεχομένου της Anytime λύνει όλα τα προβλήματα!