Η Κοζάνη, η πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές και τους αρχαιολογικούς χώρους, είναι η πόλη που φιλοξενεί τα περισσότερα παθητικά κτίρια στην Ελλάδα. Όμως, λογικά θα αναρωτηθούμε τι είναι ακριβώς τα παθητικά κτίρια;
Το παθητικό κτίριο είναι ένα κτίριο στο οποίο η εσωτερική θερμική άνεση εξασφαλίζεται αποκλειστικά από προθέρμανση ή πρόψυξη της ποσότητας του νωπού αέρα, η οποία απαιτείται για τη σωστή εσωτερική ατμόσφαιρα, χωρίς τη χρήση επιπλέον ανακυκλοφορίας του αέρα, είναι ο επίσημος ορισμός του παθητικού κτιρίου.
Στην ουσία το παθητικό κτίριο λειτουργεί όπως ένα… θερμός! Διατηρεί «παθητικά» το περιεχόμενό του στη σωστή θερμοκρασία, χωρίς τη χρήση ψύξης ή θέρμανσης. Δηλαδή, ζέστη χωρίς να ανάψει το καλοριφέρ και δροσιά χωρίς να ανάψει το κλιματιστικό!

Έχοντας, μεταξύ άλλων, τα κατάλληλα τοποθετημένα κουφώματα, όπου εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια (που είναι άφθονη στη χώρα μας) και υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, τα παθητικά κτίρια πετυχαίνουν ένα ενεργειακό «θαύμα»: Κρατούν τη ζέστη μέσα τον χειμώνα και έξω το καλοκαίρι και με πολύ λιγότερο κόστος ενέργειας σε σχέση με ένα συμβατικό κτίριο!
Σε μία περίοδο που το ενεργειακό ζήτημα είναι στις προτεραιότητες όλης της Ευρώπης, τα παθητικά κτίρια αποτελούν μία ιδανική ενεργειακή επένδυση (με τις ενεργειακές τιμές να παίρνουν την… ανηφόρα, η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα) και χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Τρίκαλα: Πρωτοπορία στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης!
Εκτός από την Κοζάνη, τα Τρίκαλα, η πανέμορφη πόλη της Θεσσαλίας, εδώ και χρόνια μας “έχει βάλει τα γυαλιά” στον τομέα της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας. Η πόλη του Ασκληπιού έχει ανοίξει “την αγκαλιά της” στους ποδηλάτες, με έναν από τους μεγαλύτερους ποδηλατόδρομους στην Ελλάδα, καλωσορίζοντας μία νέα εποχή στις μετακινήσεις μας.
Οι ελληνικές πόλεις από ότι φαίνεται μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και τελικά να κάνουν πιο ανθρώπινη τη ζωή μας!
Ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους επιθυμεί και η Anytime, που στηρίζει με κάθε τρόπο τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και δημιουργεί προγράμματα ασφάλισης με χρήσιμες καλύψεις και σημαντικά προνόμια, για να κυκλοφορούμε κάθε στιγμή ασφαλείς, τόσο εμείς όσο και το αγαπημένο μας μέσο.
*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Βιώσιμη Κινητικότητα στις έξυπνες πόλεις” του καθηγητή Γιώργου Γιαννή για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp426.pdf