Το στρογγυλό σχήμα έχει ταυτιστεί με το τιμόνι κάθε αυτοκινήτου στο μυαλό μας. Είναι κάτι που το μαθαίνουμε ήδη από την παιδική ηλικία μέσα από τα παιχνίδια. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί έχει επικρατήσει η επιλογή του συγκεκριμένου σχήματος στο τιμόνι του αυτοκινήτου και όχι κάποια άλλη μοντέρνα παραλλαγή, εφόσον η τεχνολογία στην αυτοκίνηση συνεχώς εξελίσσεται;

τιμόνι

Όταν τα τιμόνια δεν ήταν στρογγυλά

Στα πρώτα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τα τιμόνια ήταν μοχλοί. Η οδήγηση γινόταν ουσιαστικά με ένα «joystick», το οποίο όσο εύκολο και αν φαντάζει δεν ήταν ούτε εύχρηστο, ούτε και λειτουργικό, καθώς δεν επέτρεπε τον ακριβή χειρισμό του αυτοκινήτου.

τιμόνι

Πώς προέκυψε το στρογγυλό σχήμα;

Σύντομα οι κατασκευαστές οχημάτων δοκίμασαν άλλες πατέντες και παρατήρησαν πως η αποτελεσματικότερη ήταν το στρογγυλό τιμόνι. Μέσω του στρογγυλού σχήματος ο οδηγός είχε την ιδανική διεπαφή με το όχημα. Ο χειρισμός ήταν το ίδιο απλός και με πριν, όμως με την τεράστια διαφορά πως πλέον ο άξονας έστριβε τέλεια και υπήρχε άψογος χειρισμός, ενώ η παραγωγή τους ήταν πολύ οικονομικότερη.

Υπάρχουν οχήματα με διαφορετικά τιμόνια σήμερα;

Ναι και είναι όλα όσα δε χρειάζεται να παρκάρουν, όπως τα μονοθέσια της Formula 1. Εκεί οι οδηγοί έχουν ένα περίπλοκο αεροδυναμικό σχεδιασμό ο οποίος εξυπηρετεί στον χειρισμό του οχήματος, αλλά και το πάτημα των πολλών κουμπιών που βρίσκονται πάνω στο τιμόνι.

τιμόνι

Σημασία έχει όμως και η λαβή

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ένα τιμόνι, όσο μαλακό και εύχρηστο και αν είναι, πρέπει να έχει τη σωστή λαβή. Αυτό ισχύει για όλα τα σχήματα. Για τα καθημερινά στρογγυλά, αυτή γίνεται και με τα δύο χέρια στα σημεία 9 και 3, εάν φανταστούμε το τιμόνι σαν ένα ρολόι. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε τον άψογο χειρισμό, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε τον έλεγχο και να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα.

Τώρα που έμαθες τι ισχύει με το σχήμα του τιμονιού του αυτοκινήτου σου, είναι ευκαιρία να σκεφτείς και την προστασία του. Μια ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime, σου προσφέρει τις καλύψεις που χρειάζεσαι, αλλά και πολλά σημαντικά προνόμια που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου!