Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν πρόσφατα βίντεο με “αρνητές” (μία λέξη που έχει μπει πλέον στο καθημερινό μας λεξιλόγιο) των… ζωνών ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η χρήση της έγινε υποχρεωτική το μακρινό 1984, ενώ αντίστοιχες αντιδράσεις παρατηρήθηκαν και στη χώρα μας όταν έγινε υποχρεωτική το 1995!

Ευτυχώς, σήμερα σχετικές συζητήσεις ακούγονται σαν μία “ρετρό” ανάμνηση, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλή “δουλειά” με τη χρήση των ζωνών ασφαλείας και στους συνεπιβάτες, για τους οποίους επίσης θεωρείται υποχρεωτική.

Τι συμβαίνει όμως με τη χρήση κράνους σε όσους οδηγούν μηχανή και στους συνεπιβάτες τους; Τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας μάς προβληματίζουν, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας οδηγεί μηχανή χωρίς κράνος, ενώ αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και στη Δανία.

κράνος

Την ίδια στιγμή όμως, σε ποσοστό που ξεπερνά μάλιστα το 90% οι συμπολίτες μας υποστηρίζουν τη χρήση του, ακόμα κι αν κάποια διαστήματα “ξεχνούν” να το φορέσουν!

Το βασικό μέτρο προστασίας

Όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα, πιο “δύσπιστες” στη χρήση κράνους εμφανίζονται οι νεότερες ηλικίες, γεγονός που έχει να κάνει ίσως με την υποτίμηση του κινδύνου ενός ατυχήματος:

κράνος

Source: NTUA, 2009, Processing: NTUA – Road Safety Observatory (Helmet, Use Rate, 2009).

Όμως, σε αντίθεση με ένα αυτοκίνητο που διαθέτει από ζώνες ασφαλείας και αερόσακους, μέχρι και αισθητήρες με ηχητικές προειδοποιήσεις, το κράνος αποτελεί το βασικό μέσο προστασίας, τόσο για τους οδηγούς, όσο και τους συνεπιβάτες τους, ανεξαρτήτως φυσικά ηλικίας! Το κράνος ούτε περιορίζει την… ορατότητα και την αναπνοή, ούτε προκαλεί πονοκέφαλο, όπως υποστηρίζουν οι πιο διαδεδομένοι μύθοι που κυκλοφορούν για τη χρήση του.

κράνος

Βέβαια το κράνος δε μας κάνει “άτρωτους”, αφού χρειάζεται να τηρούμε και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η παραβίαση των ορίων ταχύτητας και η επιθετική οδήγηση, αντικειμενικά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος, προφανώς είτε φοράμε κράνος, είτε όχι. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η χρήση του κράνους είναι, πραγματικά μοναδική, αφού περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών σε περίπτωση ενός ατυχήματος, για αυτό και είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος όλων όσων οδηγούν μηχανή.

Ένας έμπειρος οδηγός μηχανής θα μας έλεγε ότι κανένα όχημα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μοναδική εμπειρία της οδήγησης μίας μηχανής, ειδικά σε μία χώρα με μεσογειακό κλίμα, όπως η Ελλάδα. Και επειδή ξέρουμε ότι αν οδηγείς μηχανή, σίγουρα θα συμφωνούσες μαζί του και η μηχανή σου έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου, κάνε την καλύτερη επιλογή για την ασφάλισή της! Μπες στο anytime.gr διάλεξε τις καλύψεις που θέλεις και κάνε τις βόλτες σου με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια!

 

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έρευνα “Powered Two Wheelers Safety Greece – State of play” του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας των M. Parisis, S. Georgiopoulos, D. Dimostheniadou, G. Yannis, K. Folla και D. Nikolaou.

https://www.nrso.ntua.gr/geyannis/wp-content/uploads/geyannis-cp439.pdf