Είναι η πιο χαρακτηριστική πινακίδα και την εντοπίζουμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Όπως όλα τα σήματα στον δρόμο, έτσι και η πινακίδα του STOP εξυπηρετεί την οδική μας ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη πινακίδα είναι η πιο ιδιαίτερη και ευδιάκριτη απ’ όλες τις άλλες. Έχει τύχει όμως να αναρωτηθείς πότε δημιουργήθηκε, πώς προέκυψε η επιλογή του σχήματος και σε τι εξυπηρετεί ακριβώς το οκτάγωνο;

season 3 stop sign GIF

Πώς προέκυψε;

Ένας αρχιφύλακας στο Detroit ονόματι Harry Jackson, που εκτελούσε χρέη τροχονόμου σε εκείνη την περιοχή, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Αιτία ήταν η μηδενική ορατότητα των διασταυρώσεων που οδηγούσαν σε συχνά ατυχήματα. Έτσι μία μέρα πήρε ένα ορθογώνιο κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες και έγραψε STOP. Στη συνέχεια το τοποθέτησε στα επικίνδυνα σημεία και διαπίστωσε έκπληκτος πως υπήρξε μείωση των ατυχημάτων.

Ένα χρόνο μετά η πολιτεία του Μίσιγκαν υιοθέτησε το νέο σήμα.

stop sign GIF by DOPESICK NATION

Σε τι εξυπηρετεί το οκτάγωνο;

Όπως είδαμε η επιλογή του σχήματος ήταν τυχαία, όμως στην πραγματικότητα οι 8 γωνίες του STOP είναι μοναδικές. Όλες οι άλλες πινακίδες είναι είτε στρογγυλές, είτε τριγωνικές, είτε ορθογώνιες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν τη διακρίνουμε, αυτομάτως το βλέμμα μας να πέφτει πάνω της και να έχουμε άμεση απορρόφηση της πληροφορίας.

Γιατί κόκκινο χρώμα;

Το συγκεκριμένο χρώμα έχει ταυτιστεί με την άμεση προσοχή μας σε καθετί. Έτσι το βλέμμα μας μαγνητίζεται από το κόκκινο φόντο του STOP, ενώ τα λευκά γράμματα είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτα.

Do Not Looney Tunes GIF by Looney Tunes World of Mayhem

Ένα σήμα ταυτισμένο με την ασφάλεια

Αν το σκεφτούμε καλύτερα, το STOP είναι το σήμα που είναι άμεσα συνυφασμένο με την οδική ασφάλεια. Μας υποδεικνύει πως πρέπει να σταματήσουμε πλήρως το όχημά μας, ώστε να προσέξουμε τον δρόμο και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε.

Στην Ελλάδα όσοι το αγνοούν επιβαρύνονται με πρόστιμο €700 και αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 20 μέρες.

Tώρα που έμαθες την ιστορία πίσω από την πιο γνωστή πινακίδα που συναντάς με το αυτοκίνητό σου στον δρόμο, είναι ευκαιρία να κάνεις και την ιδανική επιλογή στην ασφάλισή του. Μπες στο anytime.gr, διάλεξε το πρόγραμμα με τις καλύψεις που χρειάζεσαι και εξασφάλισε μοναδικά προνόμια που διευκολύνουν κάθε στιγμή τις μετακινήσεις σου.