Το ημερολόγιο αύριο γράφει 14 Φλεβάρη. Είναι η γιορτή των ερωτευμένων, η γιορτή του ρομαντισμού, που υπό άλλες συνθήκες θα τη γιορτάζαμε διαφορετικά, αλλά οι επιλογές φέτος είναι κάπως περιορισμένες, αφού το μενού περιλαμβάνει κυρίως σπίτι

Για να δούμε όμως πότε και πώς καθιερώθηκε να γιορτάζεται η σημερινή μέρα (κατά πολλούς μία από τις πιο εμπορικές μέρες του χρόνου) ως η γιορτή των ερωτευμένων;

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Άγιος Βαλεντίνος

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε να γιορτάζεται προς τιμήν κάποιων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Τη συγκεκριμένη μέρα ένας ιερέας καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή πραγματοποιούσε κρυφά γάμους ανάμεσα σε Ρωμαίους στρατιώτες και Χριστιανές, ενώ κανονικά απαγορεύονταν. Ο τότε αυτοκράτορας Κλαύδιος ΙΙ θεωρούσε ότι οι ανύπαντροι άντρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από τους παντρεμένους και για αυτό είχε απαγορεύσει τους γάμους.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Βαλεντίνος φυλακίστηκε για το παράπτωμά του. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, ενώ λίγο πριν την εκτέλεσή του, της άφησε ένα γράμμα με τον αποχαιρετισμό «Με αγάπη ο Βαλεντίνος σου».

Στην πορεία η καθολική εκκλησία ανακήρυξε τον Βαλεντίνο ως Άγιο και καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 14 Φλεβάρη ως προστάτης των ερωτευμένων. Με τον καιρό, η γιορτή διαδόθηκε από την Ιταλία στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική.

Η γιορτή στην Ελλάδα

Άγιος Βαλεντίνος

Και κάπως έτσι τη δεκαετία του 1970 οι ανθοπώλες έφεραν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και στην Ελλάδα και μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Κι από τότε κάθε χρόνο τέτοια μέρα χαρίζουμε στους αγαπημένους μας λουλούδια, σοκολατάκια και ό,τι άλλο σκεφτούμε ως ένδειξη αγάπης.

Και μπορεί φέτος να μην έχουμε τις επιλογές που είχαμε μέχρι πρότινος και να αναγκαζόμαστε να πούμε ένα προσωρινό αντίο σε αγαπημένους προορισμούς, στέκια και δώρα, αλλά ίσως είναι ένας καλός λόγος, για να δώσουμε έμφαση σε αυτά που έχουν πραγματική σημασία. Στον χρόνο που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας.

Ας ξεφύγουμε (θέλοντας και μη😊) από τα στερεότυπα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου και ας απολαύσουμε ευχάριστες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους!

Κι επειδή ο έρωτας περνάει από το στομάχι, κάνουμε δώρο efood αξίας €20 σε 14 τυχερούς! Πάρε μέρος στον διαγωνισμό μας στο Facebook μέχρι τις 15/02.  Kάνε tag σε comment τον φίλο/η που θα περάσετε μαζί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μπες στην κλήρωση για να κερδίσεις έναν από τους κωδικούς!

Happy Valentine΄ς Day!😊

Άγιος Βαλεντίνος