Είναι μεσημέρι καλοκαιριού, έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο, δε βρίσκεσαι για μπάνιο και σκέφτεσαι πως είναι ευκαιρία να πλύνεις το αμάξι με κρύο νερό και να δροσιστείς παράλληλα. Σαν σενάριο ακούγεται πολύ καλό, αλλά καλύτερα να πας για ένα ντουζάκι και να επιλέξεις να κάνεις το πλύσιμο του αυτοκινήτου σου κάποια άλλη στιγμή. Θα μας ρωτήσεις γιατί;

Γιατί το κρύο νερό πάνω στην καυτή λαμαρίνα είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί, όταν πάνε να πλύνουν το αυτοκίνητό τους το καλοκαίρι. Μάθε λοιπόν, γιατί χρειάζεται να το αποφεύγεις!

πλύσιμο αυτοκινήτου

Νόμοι της Φυσικής

πλύσιμο αυτοκινήτου

Όπως θυμάσαι από τα σχολικά χρόνια, τα μέταλλα διαστέλλονται με τη ζέστη και συστέλλονται με το κρύο. Αυτή η αρχή της Φυσικής αποκαλύπτει, γιατί δεν πρέπει να ρίχνουμε ποτέ κρύο νερό πάνω σε μία καυτή λαμαρίνα. Η απότομη συστολή της λαμαρίνας που θα προκληθεί με το νερό θα δημιουργήσει «σπασίματα» στο χρώμα του οχήματος, ενώ δεν είναι και ό,τι καλύτερο γενικά για το ίδιο το μέταλλο.

Πώς και πότε θα το πλύνω;

πλύσιμο αυτοκινήτου

Οι καλύτερες ώρες για να πλύνεις το αυτοκίνητο είναι το πρωί, πριν ξεκινήσει να καίει ο ήλιος ή το απόγευμα που έχει πέσει και έχει δροσίσει. Αρχικά θα πρέπει να αποφύγεις το πολύ κρύο νερό, μιας και οι θερμοκρασίες είναι ήδη υψηλές. Η ιδανική θερμοκρασία είναι το χλιαρό νερό που θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις ευκολότερα τη βρωμιά. Θυμήσου να χρησιμοποιείς ένα απαλό πανάκι στο αμάξωμα και ήπια σαμπουάν για να μη γρατζουνίσεις ή διαβρώσεις τις στοιβάδες του χρώματος.

Μην ξεχάσεις τις ζάντες!

πλύσιμο αυτοκινήτου

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία είναι οι ζάντες. Αρκετοί οδηγοί θεωρούν πως το όχημά τους είναι καθαρό αν λάμπει πάνω. Οι ζάντες γεμίζουν λάσπη και διάφορα χημικά, τα οποία με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αντιδράσουν και να φθείρουν το υλικό. Για αυτό μην ξεχάσεις να καθαρίσεις καλά και τις ζάντες του αυτοκινήτου σου και φυσικά να φορέσεις γάντια, για να μη λερωθείς!

Τώρα που γνωρίζεις τον σωστό τρόπο για το πλύσιμο του αυτοκινήτου, τι λες να φροντίσεις και για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου; Η Anytime σού δίνει την ευκαιρία να ασφαλίσεις το όχημά σου με ελάχιστα χρήματα και πλήθος καλύψεων για εσένα που ψάχνεις το καλύτερο!