Κάθε καλοκαίρι ο κλιματισμός αποδεικνύεται σωτήριος στο όχημά μας, γιατί μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη που έχει η καμπίνα του αυτοκινήτου μας από την έκθεση στον ήλιο. Τον χειμώνα όμως πολλοί οδηγοί δε χρησιμοποιούν το air condition, αφού ο ζεστός αέρας βγαίνει από το καλοριφέρ του αυτοκινήτου τους.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι τόσο σωστό, γιατί ο αέρας από τον κλιματισμό/air condition αφαιρεί την υγρασία από την καμπίνα του αυτοκινήτου και δημιουργεί καλύτερες και πιο άνετες συνθήκες για τους επιβάτες του οχήματος.

Dog Sitting GIF

Επιπλέον, είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεθαμπώσουν τα τζάμια του αυτοκινήτου, αφού τα διατηρεί καθαρά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, ενώ το άνοιγμα των παραθύρων και έξτρα κρύο φέρνει στην καμπίνα και πολλές φορές δεν είναι εφικτό λόγω της βροχής ή της χαμηλής θερμοκρασίας. Φυσικά δε χρειάζεται να δουλεύει όλη την ώρα, αλλά ανά μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην αυξάνουμε τη μέση κατανάλωση καυσίμου.

Άλλος ένα λόγος για να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι η συντήρησή του. Όταν το βάζουμε σε λειτουργία ο συμπιεστής του λειτουργεί με αποτέλεσμα να γίνεται και σωστή λίπανση του συστήματος κλιματισμού. Καλό είναι λοιπόν μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες να βάζεις το air condition σε λειτουργία ακόμα και τον χειμώνα. Γιατί όσο ο συμπιεστής παραμένει ανενεργός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει ζημιά.

Dog Driving GIF by Rover.com

Πόσο επηρεάζει την κατανάλωση όμως;

Κάθε σύστημα κλιματισμού χρειάζεται λίγη επιπλέον ενέργεια για να λειτουργήσει. Η σωστή χρήση του, δηλαδή η ρύθμιση σε μία ήπια θερμοκρασία -μεταξύ 20-24 βαθμών Κελσίου- προσφέρει ιδανικές συνθήκες χωρίς ιδιαίτερο κόστος σε καύσιμα. Απόφυγε τις υπερβολές και θυμήσου πως το air condition είναι απαραίτητο και τον χειμώνα!

golden retriever puppy GIF by Rover.com

Για να προστατεύσεις όμως ακόμα πιο αποτελεσματικά το όχημά σου, αυτό που χρειάζεσαι είναι μία ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime. Επίλεξε το πρόγραμμα με τις καλύψεις που χρειάζεσαι κι εξασφάλισε πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες που διευκολύνουν κάθε στιγμή την καθημερινότητά σου!