Ακούς συνέχεια για το πόσο σημαντική είναι η σωστή πίεση των ελαστικών σου και όχι άδικα. Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν το κάνουμε, αν και μπορούμε πολύ εύκολα και σε μόλις 5 λεπτά να το κάνουμε μόνοι μας και εντελώς δωρεάν σε κάθε πρατήριο υγρών καυσίμων και να δούμε διαφορές στην οδήγησή μας.

Σε τι παίζει ρόλο η σωστή πίεση των ελαστικών;

Κάθε ελαστικό είναι ένα αναλώσιμο μέρος του αυτοκινήτου το οποίο φθείρεται και έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερο το φροντίζουμε, τόσο πιο αργά θα το αλλάξουμε και θα μας προσφέρει ασφαλή οδήγηση. Η ιδανική πίεση αέρα προσφέρει:

  • Καλύτερη πρόσφυση και κρατήματα
  • Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων ανά διαδρομή
  • Λιγότερες φθορές ανά χιλιόμετρο

πίεση ελαστικών

Γιατί χρειάζονται έλεγχο κάθε μήνα;

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε, ώστε το ελαστικό μας να μην έχει ούτε παραπανίσιο αέρα και να νιώθουμε το όχημα πως «χοροπηδάει», αλλά ούτε και λιγότερο που σημαίνει μεγαλύτερη τριβή και δαπάνη καυσίμων. Επιπλέον, όσο νέο και αν είναι ένα λάστιχο, πάντα ένα μικρό ποσοστό του αέρα θα διαφεύγει στην ατμόσφαιρα.

Πώς θα βρεις την πίεση;

Κάθε ελαστικό έχει τον δικό του χαρακτήρα και διαφορετικούς «ιδανικούς» δείκτες ανάλογα το όχημα για το οποίο προορίζεται. Η ατμοσφαιρική πίεση αναγράφεται με έναν αριθμό και το «bar (π.χ. 2.3 bar). Στο manual του οχήματος αναγράφεται η ιδανική πίεση, ενώ στα πλάγια του ίδιου του ελαστικού ένα εύρος.

πίεση ελαστικών

Πώς θα το φουσκώσεις σωστά;

Ο έλεγχος και η συμπλήρωση είναι καλό να γίνονται όταν τα ελαστικά μας είναι κρύα, δηλαδή το όχημα να μην έχει κάνει πάνω από 3 χιλιόμετρα ή να μην έχει οδηγήσει για πάνω από 2 ώρες. Στην περίπτωση που κάνεις έλεγχο και είναι «ζεστά», τότε απλά προσθέτεις 0,3 bar στις εργοστασιακές τιμές και συμπληρώνεις ανάλογα. Έτσι φροντίζεις να μην το παρακάνεις με τον αέρα.

Τώρα που έμαθες τι ισχύει για την πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου, ενημερώσου και για τις καλύψεις και τα σημαντικά προνόμια που σου προσφέρει μία ασφάλεια αυτοκινήτου από την Anytime! Kι αν έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, η Anytime σε συνεργασία με τη Michelin σού προσφέρουν €25 έκπτωση στην τοποθέτηση 4 νέων ελαστικών στο δίκτυο καταστημάτων Vialider.