Ξεκινώντας αυτό το άρθρο θα δανειστώ ένα χαρακτήρα, από μία παιδική ταινία που θέλησε να αλλάξει τη γη και να την κάνει καλύτερη. Τον Wall – e, ένα μικρό ρομποτάκι που κατάφερε να αποτυπώσει με σατυρικό τρόπο ένα τεράστιο οικολογικό ζήτημα, στον πλανήτη που ζούμε και αναπνέουμε.

Αυτό το μικρό ρομποτάκι κλήθηκε να έρθει στη γη με αποστολή του να καθαρίσει το περιβάλλον, επαναφέροντας αυτόν τον αφιλόξενο τόπο σε έναν τόπο που θα σφύζει από ζωή. Και μπορεί αυτή η κλιματική αλλαγή να μην οφειλόταν άμεσα σε κάποια φυσική καταστροφή, αλλά ξεκάθαρα στον ανθρώπινο παράγοντα, όμως τελικά πόσο επηρεάζει ο ανθρώπινος παράγοντας τον τόπο που ζούμε, αναπνέουμε και υπάρχουμε;

πλανήτη

Το κλίμα άλλαζε και θα αλλάζει για πάντα

Υπήρξαν περίοδοι που το κλίμα ήταν πολύ θερμότερο από το σημερινό, αλλά και περίοδοι που το κλίμα ήταν πολύ ψυχρότερο από ότι σήμερα. Τότε δεν υπήρχε ο άνθρωπος για να μεταβάλλει το κλίμα, βασικό ρόλο έπαιζαν τα φυσικά αίτια όπως πτώσεις μετεωριτών, ηφαιστειακές εκρήξεις, κ.λπ. Παρόλα αυτά, η Δαρβινική επανάσταση και η ύπαρξή μας μέσα στον πλανήτη, μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα την τρέχουσα οικολογική κρίση, καθώς και τη σύνδεση αυτής με το ανθρώπινο είδος.

Ασφαλώς και η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε επιδράσεις όχι μόνο φυσικών αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων. Παράγοντες, όπως η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, η υπερεξάντληση πλουτοπαραγωγικών πόρων, η αποψίλωση δασών και οι αμέτρητες εκτάσεις με πύρινη λαίλαπα επιδεινώνουν τα φυσικά φαινόμενα, πολλαπλασιάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ο αυξημένος αριθμός φυσικών καταστροφών απασχολεί συνεχώς τον πλανήτη, επισημαίνοντας με σαφήνεια ότι η κλιματική αλλαγή είναι μείζον ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει άμεσα να λάβουμε μέτρα.

Μέτρα… Γιατί οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν συνεχώς και επηρεάζουν όχι μόνο το ίδιο το περιβάλλον και την ισορροπία αυτού, αλλά και την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας, καθώς και την περιουσία μας που με τόσο κόπο φτιάξαμε.

πλανήτη

Στιγμές που σημάδεψαν το πανελλήνιο αποτυπωμένες σε ένα αλφάβητο

Η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη και ίσως μη – αναστρέψιμη, φέρνοντας εκτεταμένες καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το ένα φαινόμενο διαδέχεται το άλλο, πλήττοντας με σφοδρότητα όχι μόνο τον Ελλαδικό χώρο, αλλά όλο τον πλανήτη… Σπίτια πλημμυρίζουν, αυτοκίνητα παρασύρονται, καλλιέργειες αφανίζονται, κάτω από τόνους λάσπης και βροχής. Ολόκληρες περιοχές στον Ελλαδικό χώρο καλύπτονται από χιόνι, αποτυπώνοντας το γεγονός στο όνομα «Ελπίδα». Ένα γράμμα, ένα όνομα, μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο!

Ειδικοί επισημαίνουν συνεχώς ότι οι φυσικές καταστροφές πάντα συνέβαιναν και θα συμβαίνουν μελλοντικά. Μόνο που τώρα, ο κοινωνικός αντίκτυπος θα είναι ολοένα και πιο έντονος, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στα φυσικά φαινόμενα, αλλά και στην επέκταση των οικιστικών ζωνών. Μπαζωμένα ρέματα, απογυμνωμένες εκτάσεις από δέντρα εξαιτίας αποψίλωσης και πυρκαγιών, αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ και μελέτες που ξεχάστηκαν στα χρονοντούλαπα είναι λίγα και μερικά μόνο θέματα που εντείνουν το πρόβλημα… και εκεί που μία απλή βροχόπτωση πριν από μία δεκαετία ίσως να μη δημιουργούσε πρόβλημα σε μία περιοχή, τώρα, μετά από τόσες πυρκαγιές και τόσες καμένες εκτάσεις το πιθανότερο είναι να την κατακλύσει από νερά.

Κι άλλοτε είναι ο Ιανός, άλλοτε η Μήδεια ή η Ελπίδα, ένα τυχαίο όνομα από το ελληνικό αλφάβητο, που στιγματίζει για λίγο τη ζωή μας…και μας φοβίζει για το αναπόφευκτο, αλλά ίσως είναι ένας τρόπος για να μας προετοιμάσει για το αύριο.