Είναι το ακριβότερο σπορ στον κόσμο, συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι αθλητές-πιλότοι της Formula 1, για να πάρουν μέρος σε ένα grand prix, ακολουθούν ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης.

Ποια είναι όμως η προετοιμασία των πιλότων της Formula 1, που ξεχωρίζει για πολλούς λόγους από τα υπόλοιπα αθλήματα; (budget, συνεχής κίνδυνος, ταχύτητα, τεχνολογία, θέλεις κι άλλα;😉)

Formula 1

Σκληρή προπόνηση, βασικά πολύ σκληρή προπόνηση

Formula 1

Αν σκεφτούμε ότι κάθε οδηγός κατά μέσο όρο σε κάθε φρενάρισμα ασκεί δύναμη στο πεντάλ που είναι ίση με 80 κιλά και στο τιμόνι έως και 40 κιλά, μπορείς να καταλάβεις πόσο απαιτητική προπόνηση χρειάζεται. Οι αθλητές της Formula 1 είναι πάρα πολύ καλά γυμνασμένοι. Για να πάρουν μέρος σε ένα grand prix, που φαινομενικά πατούν μόνο φρένο και γκάζι ακολουθούν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης.

Formula 1

Απαιτείται άριστη φυσική κατάσταση και χρειάζεται να έχουν πολύ καλά γυμνασμένα τα χέρια, τους ώμους, τον αυχένα και τα πόδια τους. Η γυμναστική που ακολουθούν περιλαμβάνει τρέξιμο, κολύμπι, αλλά και αερόβια άσκηση 2 φορές τη μέρα, κάθε μέρα. Θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με την προπόνηση που ακολουθούν οι μαραθωνοδρόμοι. Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχουν, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Δύναμη, αλλά και μυαλό

Formula 1

Τα προσόντα ενός μεγάλου αθλητή δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σώμα, αλλά και το μυαλό του. Για να κερδίσει τον αγώνα πρέπει να είναι έτοιμος όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά.

Formula 1

Για αυτό και κάθε οδηγός ακολουθεί ειδικές τεχνικές αναπνοής, για να μπορεί να παραμείνει ήρεμος και να μη χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του, ακόμα κι αν ο αγώνας δεν πηγαίνει, όπως θα ήθελε. Οι περισσότεροι οδηγοί άλλωστε κάνουν και διαλογισμό πριν τον αγώνα, για να μειώσουν το στρες τους και να έχουν πιο καθαρό μυαλό.

Η ένταση του αγώνα

Η ένταση και αδρεναλίνη χτυπάνε κόκκινο! Οι παλμοί των αθλητών της Formula 1 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κυμαίνονται από 160 μέχρι 200. Τρεις φορές δηλαδή παραπάνω από τους φυσιολογικούς παλμούς σε άντρα ανάλογης ηλικίας. Χάνουν περίπου 3 κιλά ιδρώτα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, δηλαδή μέσα σε 120 λεπτά.

Δεν είναι όμως μόνο η πίεση και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, αλλά και η αφυδάτωση και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο πιλοτήριο (γύρω στους 70 βαθμούς κελσίου). Για αυτό δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που μετά το τέλος ενός αγώνα, βγαίνουν και λιποθυμούν.

Από ότι φαίνεται οι οδηγοί της Formula 1 δεν είναι απλοί αθλητές, αλλά σούπερ αθλητές με δύναμη, γρήγορα αντανακλαστικά, σταθερότητα, ατσαλένια νεύρα και απίστευτη αντοχή.