Έχεις αναρωτηθεί κι εσύ κάποια στιγμή «φλας ή alarm»; Μη φοβάσαι, όλοι μας το έχουμε πάθει και αυτός είναι ο λόγος που συγκεντρώσαμε τις παρακάτω πληροφορίες. Οι περισσότεροι οδηγοί άλλωστε τα μπερδεύουμε και από ότι φαίνεται πολλές φορές κάνουμε λανθασμένη χρήση. Ο λόγος είναι πως θεωρούμε πως το φλας αρκεί για να στρίψουμε, ενώ τα alarm καλύπτουν όλα τα άλλα.

Φλας ή alarm

Ποια είναι όμως η διαφορά τους;

Το φλας το χρησιμοποιούμε για διάφορους λόγους, που έχουν σχέση με τις κινήσεις του οχήματός μας. Από την άλλη πλευρά τα alarm, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θεωρούνται τα φώτα έκτακτης ανάγκης.

Πότε χρησιμοποιούμε το φλας;

Ως οδηγοί είμαστε υποχρεωμένοι να ανάβουμε το φλας και να το κρατάμε ανοιχτό μέχρι να ολοκληρώσουμε στροφή, ελιγμό, προσπέραση, στάση και στάθμευση. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιείται το φλας στην κατεύθυνση στην οποία επιθυμούμε να κάνουμε κίνηση. Αυτό ισχύει και για το παρκάρισμα το οποίο κάνουμε από συνήθεια με alarm.

Φλας ή alarm

Τελικά πότε χρησιμοποιώ τα alarm;

Οι περισσότεροι οδηγοί στην Ελλάδα, αν όχι όλοι, τα ανάβουμε, όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε μία θέση parking. Στην πραγματικότητα όμως τα alarm πρέπει να χρησιμοποιούνται μονάχα όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και πρέπει να σταματήσουμε. Με αυτό τον τρόπο οι πίσω οδηγοί προειδοποιούνται, ώστε να μειώσουν αντίστοιχα ταχύτητα και να μας προσπεράσουν από τα αριστερά, χωρίς να κινδυνεύσουν από το δικό μας όχημα.

Στην Ελλάδα βέβαια έχει επικρατήσει να ανάβουμε alarm για να παρκάρουμε. Το πιο πιθανό είναι αν πάμε να παρκάρουμε στη μία πλευρά του δρόμου με τη χρήση του αντίστοιχου φλας να μη μπορέσουμε, γιατί ο οδηγός του πίσω οχήματος θα νομίσει ότι θέλουμε να στρίψουμε στο τέλος του δρόμου και όχι να παρκάρουμε. Η σωστή όμως ένδειξη, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, όταν θέλουμε να παρκάρουμε είναι να βγάλουμε φλας.

Και τα πρόστιμα

Όσον αφορά το πρόστιμο για τη μη χρήση των φλας, αυτό είναι στα €80, ενώ σε περίπτωση που δε λειτουργούν σωστά, έχουν καεί ή δεν υπάρχουν φλας στο αυτοκίνητο, το πρόστιμο είναι στα €150.

Με φλας ή με alarm, το θέμα είναι όταν βρίσκεσαι στο όχημά σου να κινείσαι με ηρεμία κι ασφάλεια. Για αυτό και οι επιλογές ασφάλισης της Anytime, σου προσφέρουν καλύψεις με σημαντικά πλεονεκτήματα και πρόσβαση σε υπηρεσίες που διευκολύνουν κάθε στιγμή την καθημερινότητά σου.