Το δίπλωμα οδήγησης αποτελεί απαραίτητο εργαλείο καθημερινότητας για πολλούς από εμάς. Άλλοι χρειάζονται το δίπλωμα για επαγγελματική χρήση, άλλοι για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Όπως και να ‘χει από τη στιγμή που κάποιος έχει επενδύσει χρόνο, κόπο και χρήματα στα μαθήματα, επιθυμεί να αποδώσει το μέγιστο στις εξετάσεις.

Αντιμετωπίστε λοιπόν το άγχος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ακολουθώντας απλές και μικρές συμβουλές:

Εμπιστευτείτε τον δάσκαλο σας

Ο δάσκαλος οδήγησης ήταν στο πλάι σας από την πρώτη μέρα που ξεκινήσατε τα μαθήματα οδήγησης, γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία σας, γνωρίζει την πρόοδο σας, αλλά και τις οδηγικές σας ικανότητες.

Ο δάσκαλος λοιπόν, είναι αυτός που θα κρίνει αν είστε έτοιμος να περάσετε τις εξετάσεις για το δίπλωμα, οπότε καλό θα ήταν να τον ακούτε, γιατί θέλει μόνο το καλό σας.

Κάντε ένα δοκιμαστικό τεστ

Για τους περισσότερους, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι πως δε λαμβάνουν βοήθεια από το δάσκαλο και τον εξεταστή, κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αρκούνται μόνο στις οδηγίες που αφορούν την κατεύθυνση.

Έτσι, κάποιοι που έχουν συνηθίσει να καθοδηγούνται θα τους φανεί περίεργη εμπειρία.

Κάντε λοιπόν μία προεργασία πριν από την εξέταση. Ζητήστε από το δάσκαλο σας να σας περιγράψει την εμπειρία της εξέτασης.

Ο εξεταστής είναι δίκαιος – αντικειμενικός

Ο ρόλος του εξεταστής δεν είναι να σας κόψει.

Πρωταρχικός του σκοπός είναι να σιγουρευτεί ότι η οδήγησή σας δε θα  αποτελέσει κίνδυνο για εσάς όσο και για τους γύρω.

Ο εξεταστής δε θα ζητήσει από εσάς να κάνετε κάτι το οποίο δεν έχετε ξανακάνει με το δάσκαλό σας. Οπότε χαλαρώστε! Είστε σε οικείο περιβάλλον. Γνωρίζει ότι το άγχος είναι κακός οιωνός και είναι ικανός να το διακρίνει από τη νευρική συμπεριφορά.

Μην ενημερώνετε τους γύρω σας για τις εξετάσεις

Θα ήταν καλύτερο να μην ανακοινώσετε στο οικογενειακό σας και φιλικό σας περιβάλλον ότι πρόκειται να δώσετε εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, καθώς όταν σας ρωτούν στρεσάρετε τον εαυτό σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Οπότε καλό θα ήταν να το ανακοινώσετε αφού περάσετε!

Μην πανικοβάλλεστε με το πρώτο λάθος

Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και κάνετε λάθος μην το αφήσετε να επηρεάσει την υπόλοιπη εξέταση. Κάποια λάθη βαθμολογούνται αυστηρά και κάποια πάλι όχι. Με την επόμενη ευκαιρία που θα έχετε διαψεύστε τον εξεταστή.

Κατά την διάρκεια της μέρας:

  • Καλό θα ήταν να φάτε κάτι. Το να έχετε άδειο στομάχι έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε ζάλη. Χρειάζεστε συνεχόμενη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Έχοντας φάει πρωινό ή έστω ένα snack θα κρατήσει το επίπεδο του σακχάρου στα σωστά επίπεδα και θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε.
  • Κάντε μία βόλτα. Η άσκηση ενθαρρύνει τον εγκέφαλο και αυτός με τη σειρά του εκκρίνει ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε στις εξετάσεις..
  • Καλό θα ήταν να αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης πριν από την εξέταση, καθώς δε θα σας βοηθήσει στην συγκέντρωση.
  • Μην αργήσετε στην εξέταση. Πολλές φορές ο δάσκαλος προτείνει να βρεθείτε νωρίτερα για να κάνετε ένα ακόμη – τελευταίο μάθημα.

Και θυμηθείτε…

…Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν κρίνεστε σαν άνθρωπος.

Ο μόνος σκοπός της εξέτασης είναι να αποδείξετε στο κράτος ότι γνωρίζετε τους κανόνες και είστε ικανός να κυκλοφορήσετε, χωρίς να δημιουργήσετε πρόβλημα στους συμπολίτες σας.

Η σωστή οδήγηση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία ξεκινάει τη μέρα που θα περάσετε τις εξετάσεις και θα πάρετε το δίπλωμα οδήγησης σας και μπορεί να «ολοκληρωθεί» μετά από πολλά χρόνια.