Η παράδοση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας θα συνεχιστεί και φέτος από τις 16 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να μας “συστήσει” νέους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας στις πόλεις.

Πάνε πλέον οι εποχές που το βασικό μέσο μετακίνησης ήταν το προσωπικό μας αυτοκίνητο. Από το μετρό, που επεκτείνεται συνεχώς, μέχρι τα “θαύματα” της ηλεκτροκίνησης και της μικροκινητικότητας, οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης είναι πάρα πολλοί. Μάλιστα, στις 22 Σεπτεμβρίου, οι χώρες της ΕΕ υποδέχονται την “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο”, όπου μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών δρόμων “κλείνουν” για τα αυτοκίνητα, προκειμένου να “φιλοξενήσουν” τους ποδηλάτες και τους πεζούς και, γιατί όχι, τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ).

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Υγείς και ασφαλείς

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Τα ΕΠΗΟ, όπως τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, μας είχαν κάνει σίγουρα εντύπωση όταν τα είδαμε να πρωτοκυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Όμως, πάντα με τους κατάλληλους κανόνες για την κυκλοφορία τους, μπορούν να αποτελέσουν έναν ευχάριστο τρόπο μετακίνησης για την καθημερινή ζωή των πόλεων. Αρκεί να αναφέρουμε πως θα γλιτώσουμε από την κίνηση και τον “εφιάλτη” του να ψάχνουμε parking, ενώ και το περιβάλλον θα πάρει μία “ανάσα” από τον περιορισμό των ρύπων.

Κι επειδή βασικό θέμα της “Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Κινητικότητας” για το 2021 είναι το “Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα”, είναι μία καλή ευκαιρία να σηκώσουμε χειρόφρενο! Τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ποδήλατα μας περιμένουν, κι αν δεν το έχουμε τόσο με το περπάτημα, θα μπορούσαμε να κάνουμε μία δοκιμή οδηγώντας και ένα όχημα ΕΠΗΟ!

*Για τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Supporting healthy urban transport and mobility in the context of COVID-19” https://www.nrso.ntua.gr/who-europe-supporting-healthy-urban-mobility-in-the-pandemic-may-2021